'Sürekli cinsel uyarılma' gerekçesiyle hastaneye kaldırıldı

Cinsel organlarında şiddetli ve sürekli uyarılma hissetmeye başladığında henüz 6 yaşında olan Wallen'e, 'kalıcı genital uyarılma bozukluğu' teşhisi konuldu.
2024-05-01 05:58:19   Güncelleme: 2024-05-01 07:27:01    

ABD'de yaşayan Scarlet Kaitlin Wallen,'Sürekli cinsel uyarılma' gerekçesiyle yaşadığı zorlukları anlattı.

Araştırmacılar, herkesin semptomlarının çok şiddetli olmasa da, hastalığın nüfusun yüzde birini etkilediğini açıkladı. 

Sürekli uyarılmalar nedeniyle yaşadığı acıyı dindirmek amacıyla genital sinirlerinin bir kısmı alınan genç kız, tam zamanlı öğrencilik yaşamını sürdüremediğini ve hayatını devam ettirmekte zorlandığını belirtti.

ABD'nin Rhode Island kentinde yaşayan Wallen, 'Kendimi bildim bileli acı çekiyordum. Vulvam sürekli yanıyordu; sanki doğal olarak uyarılmış gibiydim ama bunu istemiyordum. Hayatım boyunca ağrısız bir cinsel ilişkiye sahip olabileceğimi sanmıyorum. Bu durum, çocukken arkadaşlarımla oynamama bile engel oluyordu' diye konuştu. 

Sürekli cinsel uyarılma bozukluğu nedir? Belirtileri nelerdir?

Sürekli cinsel uyarılma bozukluğu (PGAD), herhangi bir cinsel istek veya tatmin olmaksızın kendiliğinden, kalıcı ve istenmeyen genital uyarılmadır. Saatler, günler veya haftalar boyunca süren çoklu orgazmlar, hastalar için acı verici olabilir ve hiçbir rahatlama sağlamaz.

Bilim insanları bu duruma neyin sebep olduğunu bilmiyor ancak nörolojik, vasküler, farmakolojik veya psikolojik nedenlerin rol oynayabileceğinden şüpheleniyorlar.

Belirtiler uzun süre devam edebiliyor ve basınç, ağrı, klirotal zonklama, karıncalanma, vajinal tıkanıklık, jajinal kasılmalar ve kendiliğinden orgazm gibi belirtilerle birlikte görülüyor. Belirtiler ve semptomlar vajina, labia, perine ve anüsü etkileyebiliyor. Bu durum, kişinin işini ve ev yaşamını etkilerken, birçok kişinin utanmasına ve cinsel ilişkilerden kaçınmasına neden oluyor. 

Wallen, Kaliforniya'daki San Diego Cinsel Tıp Kliniğine sevk edildi. Yapılan tetkikler sonucunda başka bir rahatsızlıktan (doğuştan nöroproliferatif vestibulodini) muzdarip olduğu, bunun da pelvik sinirlerin dokunmaya aşırı duyarlı hale gelmesine neden olduğu ve genç kızın doğumundan beri bu durumdan muzdarip olduğu keşfedildi. 

Ağrılı dokunun bir kısmı cerrahi operasyonla çıkarıldı ancak ileride yaşayabileceği 'tamamen hissizlik' tehlikesine karşı dokunun tamamına dokunulmadı.