Suriye halkı sandık başında!

Suriye halkı parlamento seçimleri için sandık başına giderken, Şam hükümeti ile muhalifler arasındaki Cenevre görüşmelerinin üçüncü turu da bugün başlıyor.
Suriye halkı sandık başında!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

Suriye halkı, çatışmaların başladığı 2011’den bu yana ikinci kez sandık başında. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad tarafından şubat ayında ilan edilen, 250 sandalyeli Halk Meclisi seçimleri için oy verme işlemi TSİ 07.00’de başladı. Suriye Devlet BaşkanıEsad ve eşi Esma Esad sabah saatlerinde başkent Şam'daki El Esad Kütüphanesinde oy kullandı. Esad çifti oy vermeden önce, Kütüphane'deki seçim görevlileri ile de sohbet etti.

 

Şam hükümeti, sadece Suriye ordusunun kontrolündeki bölgelerde sandık kurulduğunu açıklarken, IŞİD’in başkent ilan ettiği Rakka başta olmak üzere muhaliflerin elindeki yerlerde oy verilmeyecek. AFP, sandıkların kurulduğu yerlerde yaşayanların ülke nüfusunun yüzde 60'ını oluşturduğuna dikkat çekti.

 

Oy verme işleminin TSİ 16.00'da sona ermesi planlanırken, Suriye Yüksek Seçim Komitesi'nin ülkenin genelinde ya da bazı bölgelerde sandıkların kapanış saatini ertleme hakkı bulunuyor.

Suriye Yüksek Seçim Komitesi tarafından düzenlenen seçimde oy verebilmek için 18 yaşından büyük olmak yeterli değil; zihinsel engelli ve hükümlüler oy kullanma hakkına sahip değil.

 

ABD: SONUÇLARINI TANIMAYACAĞIZ

 

Bu arada ABD, Suriye’de rejimin yapacağı genel seçimlerden çıkacak sonucu tanımayacağını açıkladı. Kendileri için bu seçim sonucunun geçersiz olacağını söyleyen ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan üst düzey bir yetkili, çatışmalar nedeniyle milyonlarca insanlarını evlerini terk ettiği Suriye’de bugün yapacak seçimin Suriye halkını temsil ettiğini düşünmediklerini belirtti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner da “Temsiliyet anlamında bu seçimi meşru görmüyoruz. Bu seçimler Suriye halkının iradesini temsil etmiyor” demiş ve Suriye’de şu anda seçim düzenlemek için “erken” olduğunu söylemişti.

 

BM: SÖZ KONUSU SEÇİMLERLE İLGİLENMİYORUZ

Benzer bir açıklama BM Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Farhan Haq'tan da geldi. “Biz söz konusu seçimlerle ilgilenmiyoruz” diyen Haq, önceliklerinin Cenevre’deki müzakereler olduğunun altını çizdi. BM'nin Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın odaklandığı konunun da bu seçimler olmadığını vurgulayan Haq, BM olarak taraflar arasındaki diyalogla ilgilendiklerini ifade etti.

 

SURİYE'DE SEÇİM, CENEVRE'DE MÜZAKERE

Yaklaşık 3500 adayın yarıştığı seçimlerin bir diğer önemi ise İsviçre’nin Cenevre kentinin ev sahipliğinde yapılacak görüşmelerin yeni turunun başladığı günde gerçekleştirilmesi.

 

Sputnik

 

Foto Galeri Videolar Son Dakika Haberler Video Kategori Foto Kategori Vehaber İletişim Künye Şikayet Menü