Suriye muhalefeti Cenevre'de!

Cenevre'de başlayan Suriye barış görüşmelerine son anda katılma kararı alan Suudi Arabistan destekli muhalefet heyeti, Devlet Başkanı Beşar Esad yönetiminin heyetiyle dolaylı müzakerelere geçmeden önce Birleşmiş Milletler'e (BM) şartlarını bir kez daha ha
Suriye muhalefeti Cenevre'de!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

İsviçre'nin Cenevre kentine gelen Riyad heyeti, bugün BM'nin Suriye Özel Temsilcisi Stefan De Mistura ile görüşecek.

Yüksek müzakere komitesinin sözcüsü Salim Muslet, Esad yönetimi tarafından hapisle cezalandırılan kadın ve çocukların serbest bırakılmasını talep ettiklerini ifade ediyor.

Heyetin diğer talepleri ise Rusya ve Suriye ordusunun düzenlediği hava operasyonlarına son verilmesi ve kuşatma altındaki yerleşim yerlerine insani yardım girişine izin verilmesi.

Muslet düzenlediği basın toplantısında "Görüşmelere yapıcı yaklaşmaya çalışıyoruz. Ancak unutulmaması gereken bir şey var o da Suriye'de bir diktatörlüğün olduğu" dedi.

Riyad heyetinin başkanı Riad Hicab ise internet üzerinden yayınladığı yazılı bir mesajda, "Suriye hükümeti bu suçları işlemeye devam ederse Riyad delegasyonun İsviçre'deki varlığı anlamsız hale gelir" dedi.

Ban Ki-moon: Savaşı durdurmanın zamanı geldi

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ise Cenevre'deki görüşmelere katılan tarafların kendi çıkarlarını bir kenara bırakıp Suriye'yi düşünmeleri gerektiğini ifade etti.

Genel Sekreter Ban, "Bu savaşın acısını en çok çocuklar ve kadınlar çekiyor. Artık bu savaşı ve insan hakları ihlallerini durdurmanın zamanı geldi" diye konuştu.

Neredeyse 5 yıldır devam eden iç savaş nedeniyle Suriye'de 250 binden fazla kişi hayatını kaybetti ve 11 milyon kişi, yani ülke nüfusunun neredeyse yarısı, evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Nihai hedef barış anlaşması

Cenevre'deki görüşmelerin yaklaşık 6 ay sürmesi öngörülüyor.

Görüşmeler dolaylı olarak gerçekleştirilecek. Suriye hükümeti heyeti ile muhalefet ayrı odalara yerleştirilecek ve arabuluculuk yapan BM yetkilileri taraflar arasında mekik diplomasisiyle sonuç almaya çalışacak.

Cenevre görüşmelerinin öncelikli hedefleri ise şöyle:

  • Suriye genelinde uygulanacak bir ateşkes
  • İnsani yardımın gerekli yerlere ulaştırılması
  • IŞİD tehdidini ortadan kaldırmak

BM'nin Cenevre'de ulaşmak itediği nihai sonuç ise Suriye'de siyasi çözümü başlatacak bir barış anlaşması sağlamak.

Aralık ayında kabul edilen BM Güvenlik Konseyi kararı, barış anlaşması ve siyasi geçiş sürecinin sonunda ülkede genel seçimlerin düzenlenmesini öngörüyordu.

BBC Türkçe

Foto Galeri Videolar Son Dakika Haberler Video Kategori Foto Kategori Vehaber İletişim Künye Şikayet Menü