Suriye ordusu, Deraya kentini cihatçılardan geri aldı!

Suriye ordusu, başkent Şam’ın güney kırsalında bulunan ve 2012’den beri cihatçıların elinde olan Deraya kentini geri aldı
Suriye ordusu, Deraya kentini cihatçılardan geri aldı!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

Suriye’nin başkenti Şam’ın güney kırsalındaki Deraya’yı cihatçılardan temizlemek için 23 Ağustos’ta operasyon başlatan Suriye ordusu, 24 Ağustos’ta kent içlerine girerek bölgeyi büyük oranda kontrol altına aldı.

Suriye ordusunun ilerleyişinin ardından cihatçı gruplar aynı gün bir heyet isteyerek teslim olma şartlarını konuştu.

Al Masdar News’in haberine göre, heyetle görüşen cihatçıların büyük bir kısmı teslim olmayı ve normal hayata dönmek istediğini belirtti. Bir grup cihatçı ise Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde Suriye’nin kuzeyinde, cihatçıların kontrolündeki bölgeye güvenli geçiş istedi.

Deraya dosyası artık kapandı’

AFP’ye konuşan bir askeri kaynak “Suriye ordusu Deraya’nın her yerine girdi. Kent artık tamamen Suriye ordusunun kontrolünde. Tek bir silahlı adam bile kalmadı” dedi. Suriye devlet televizyonu da haberi, “Tüm sivillerin, silahlı muhaliflerin ve ailelerin anlaşma kapsamında tahliye edilmesiyle Deraya dosyası artık kapandı” diye duyurdu.

Şam’a 7 kilometre mesafedeki Deraya, güneyden Şam-Dera otoyoluna bağlanması nedeniyle oldukça stratejik öneme sahip bir kent.

Yakın Doğu Haber sitesinin, El Meyadin televizyonundan aktardığı habere göre, Suriye ordusu ile anlaşma yapan silahlı gruplar, dört gün içerisinde kentten ayrılmayı kabul ettiler.

Yapılan anlaşma, Suriye ordusu ile silahlı gruplar arasındaki tüm çatışmaların durdurulmasını ve silahlı grupların Deraya’dan çıkarak Ürdün sınırındaki Dera veya Türkiye sınırındaki İdlip kentine gidecek olan militanların listesini Suriye ordusuna teslim etmesini öngörüyor.

Suriye Kızılayı’na ait bir araç konvoyu 26 Ağustos’ta Deraya’dan çıkan militanlarla ailelerinin toplanacağı Şam’ın güneyindeki el-Basil meydanına gitti. Suriye Kızılayı’nın daha sonra buradan kente giderek yaralıları tahliye ettiği bildirildi.

Suudi Arabistan sermayeli Şarku’l Avsat gazetesinin haberine göre Suriye hükümetinden bir heyet ile “İslam Şehitleri Tugayı” adlı grup arasındaki müzakerelerin ardından varılan anlaşma şu üç ana maddeden oluşuyor:

1- Sivillerin ikamet merkezlerine tahliye edilmesi ve durumlarının iyileştirilmesi,

2- Silahlarını bırakmayı kabul eden militanların Şam kırsalındaki el-Kesva bölgesine nakledilmesi,

3- Silahlı mücadeleyi bırakmayı kabul etmeyen militanların İdlip’e çıkmaları.

Foto Galeri Videolar Son Dakika Haberler Video Kategori Foto Kategori Vehaber İletişim Künye Şikayet Menü