Suriyeli çocuklar arasında intihar girişimleri arttı

Yardım kuruluşu, akıl sağlığı krizi konusunda uyardı.
Suriyeli çocuklar arasında intihar girişimleri arttı
2021-04-30 15:00:36   Güncelleme: 2021-04-30 15:00:36     Independent

Save the Children'a göre, Suriye'nin kuzeybatısında intihara teşebbüs eden veya intihar eden çocuk sayısı hızla artıyor. Tüm kayıtlı vakaların neredeyse 5'te biri, 18 yaşın altındakileri kapsıyor.

Ölümcül bir akıl sağlığı krizine dair uyarıda bulunan küresel yardım kuruluşu, 2020 sonunda bölgedeki toplam intihar vakalarının sayısında, geçen yılın ilk üç ayına kıyasla neredeyse yüzde 90'lik sıçrama görüldüğünü belirtti.

Kurum, sadece 2020'nin son üç ayında 246 intihar ve bin 748 girişim kaydettiklerini açıkladı.

İntihar teşebbüsünde bulunanların en az 42'si 15 yaş veya altındayken, yüzde 18'ini de ergenler ve 16-20 yaş arasındaki gençler oluşturuyor.

Son intihar hadisesi geçen hafta, Save the Children'ın ortaklarının Hama'da yerinden edilmiş kişiler için kurulmuş geçici bir kampta 14 yaşındaki bir erkek çocuğun hayatına son verdiğini teyit etmesiyle yaşandı.

İnsan hakkı grupları, intihar girişimlerindeki keskin artışın sebebi olarak, savaşın harap ettiği bölgedeki yoksulluk, istihdam ve okul eksikliği, aile içi şiddet ve çocuk evlilikleri gibi cesaret kırıcı koşulları gösteriyor.

Save the Children'ın işbirliği yaptığı kuzey İdlib'deki Hurras Network'den akıl sağlığı çalışanı Mecid, 'Yetişkin hastaların neredeyse yüzde 15'i intihara meyilli düşüncelere sahip' dedi.

Çocuklarsa (duygusal mücadelelerini) davranışları üzerinden ifade ediyor. Saldırgan, izole veya kinci oluyorlar.

Mecid, Save the Children'a bir yıl evli kalan ve bu sürede evliliği kötüye gitmeye başlayan 15 yaşındaki bir kızdan bahsetti:

İntihar ederek öldüğü gün eşi ona rahatsızlık veriyordu ve tartışmışlardı. Evden ayrılan eşi geri döndüğünde kızı ölü buldu.

Save the Children Suriye Müdahale Direktörü Sonia Khush, durumun 'vahim düzeyde endişe verici' olduğunu belirtti.

Khush, '10 yıllık çatışma sonrasında artık çocukların kendi canlarına kıymaya yöneldiğini görüyoruz' diye konuştu.

Çocukların eğitime, yeterli gıdaya ve uygun barınağa sahip olmadığı bir yaşamdan çıkış için başka yol göremedikleri bir noktaya gelmesi inanılmaz derecede üzücü.

Suriye, 10 yıldan uzun süredir devam eden ve sona erecekmiş gibi görünmeyen yıkıcı çatışmada yerle bir oldu. En kötü etkilenen bölgelerden biri, birçok kişinin gıda ve ilaç gibi temel ihtiyaçları elde etmekte zorlandığı ülkenin kuzeybatısındaki son muhalefet bölgesi.

Bölgede Suriye'nin diğer bölgelerinden gelen ülke içinde yerinden edilmiş yaklaşık 3 milyon kişi yaşıyor ve bu kişilerin 1,6 milyonu aşırı kalabalık ve bakımsız kamplarda kalıyor.

Vehaber Menu