Suruç bombacısının çay ocağı IŞİD bürosu mu?

Suruç bombacısı Şeyh Abdurrahman Alagöz'ün abisi tarafından işletilen Adıyaman'daki 'İslam Çay Evi'nin IŞİD'in irtibat bürosu gibi kullanıldığı iddia ediliyor.
Suruç bombacısının çay ocağı IŞİD bürosu mu?
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

Adıyaman’da ‘İslam Çay Evi’ IŞİD'lilerin mekanı olarak biliniyor. Bu mekan Suruç bombacısı Şeyh Abdurrahman Alagöz'ün abisi tarafından işletiliyor.

Radikal'den İdris Emen'in haberine göre Suruç’ta 32 kişinin can verdiği intihar saldırısının ardından olay yerinde kimliği bulunan ve saldırıyı gerçekleştirdiği anlaşılan Şeyh Abdurrahman Alagöz’ün abisi Yunus Emre Alagöz tarafından işletilen bu çay ocağı 8 ay önce kapatılmış. Şimdilerde reklamcı olarak kullanılan dükkânın dış camekânlarında, çay ocağı döneminde yazdırılan Kuran ayetleri duruyor. İçeride ‘minber’ olarak kullanılan bölümde ise IŞİD’in bayrağında da bulunan, ‘kelime-i tevhit’ yazısı dikkat çekiyor. Sokaktaki esnaf, “Buraya takılanlar camide namaz kılmıyordu. Cuma günleri kapıda ezan okuyorlardı. İçeride bulunan asma katta namaz kılıyor, hutbe okuyorlardı” diyor.

‘KAYDA GİDİYORUM’ DEDİ, BİR DAHA DÖNMEDİ

Adıyamanlı Yunus Emre Alagöz, 2013 yılında ailesine Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi’ni kazandığını ve kayıt yaptıracağını söyleyerek evden çıktı. Ancak ondan bir daha haber alamayan ailesi Yunus Emre’nin akıbetini araştırmaya başladı. Yunus Emre, tüm çabalarına rağmen kendisine ulaşamayan ailesini bir süre sonra arayarak “Suudi Arabistan’da olduğunu” söyledi.

Yunus Emre Alagöz 2014 yılında Adıyaman’a döndü ve ailesine ait bir evi satıp Bahçelievler Mahallesi’nde bulunan bir dükkan kiralayarak “İslam Çay Evi”ni açtı. IŞİD’e katılan çocuklarının, öncesinde bu mekâna gidip geldiğini fark eden ailelerin şikayeti üzerine Adıyaman Emniyeti tarafından iki kez baskın düzenlenen çay ocağı, bir süre sonra da “ruhsatsız olduğu” gerekçesiyle Adıyaman Belediyesi tarafından kapatıldı.

İÇERİDE OKUMA SALONU VE CAMİ MİNBERİ

Şimdi reklamcı olarak kullanılan İslam Çay Evi’nin kapısında Zariyat, İbrahim, A’raf, Ahzap ve Tevbe surelerinin Türkçe mealleri yer alıyor. Türkçe meallerin altında ise Arapça ‘Kelime-i tevhit’ bulunuyor. Alt katı çay ocağı olarak kullanılan dükkanın asma katında okuma salonu olarak kullanılan bir oda ile namaz kılmak için kullanılan bir alan ve cami minberi bulunuyor. Minberin üzerinde, IŞİD’in bayrağında da bulunan, ‘kelime-i tevhid’ yazısı dikkat çekiyor. Dört ay önce kapatılan çay ocağını devraldıktan sonra reklam dükkanına çevirdiğini söyleyen Halit Ersin Çokgezme, dükkanın eski sahipleri için uyarıldığını belirtiyor: “Bu dükkanı almak istediğimizde çevredeki insanlar daha önce burada IŞİD’çilerin bulunduğunu söyledi. Ancak bize inandırıcı gelmedi. Bizden öncekiler alt katı çay ocağı olarak kullanıyordu. Biz girdiğimizde asma katta okuma salonu ve cami minberinin olduğunu gördük. Minberin içi kapatılmıştı. Camlarda ve duvarlarda ayetler bulunuyordu” dedi.

KAPIDA EZAN OKUYUP İÇERİDE HUTBE VERİYORLARDI

Eski İslam Çay Evi’nin hemen karşısında bulunan bir başka çay ocağını işleten Hasan Tunç ise ailelerin çocuklarını bulmak için çay ocağını bastığını belirterek sözlerine şöyle devam etti:

“Temmuz 2014’te bir genç gelip dükkanı kiraladı. Bana internet kafe açacaklarını söyledi. Ben o sırada umreye gittim. Geldiğimde çay ocağına çevirdiklerini gördüm. Başlarda çay ocağına çok az insan geliyordu. Ancak daha sonra birçok insan takılmaya başladı. Aralarında genç yaşlı her tipten insan bulunuyordu. Camide namaz kılmıyorlardı. Çay ocağının asma katında namaz kılıyorlardı. Cuma günleri kapıda ezan okuyup içeride hutbe veriyorlardı. Cuma günleri yaklaşık 50 kişi toplanıyordu. Birkaç aile gelip çay ocağında bulunanlarla tartıştı. Ardından Emniyet gelip çay ocağı hakkında soru sordu. 6-8 Ekim olaylarından sonra da çay ocağı kapatıldı.”