Tabip Odaları: Tükenmeye doğru gidiyoruz, önlem alınmazsa kaos olabilir

Kocaeli Tabip Odası Başkanı Ömer Ardaman, kış aylarının yaklaşmasıyla, grip ve Koronavirüs'ün birbirlerini aktive ederek, vaka sayılarında ciddi artışlara neden olacağı uyarısında bulunurken İstanbul Tabip Odası, İstanbul’daki hızlı artışa karşı önlem alınmazsa bir kaos tablosuyla karşı karşıya kalınacağı uyarısını yaptı.
Tabip Odaları: Tükenmeye doğru gidiyoruz, önlem alınmazsa kaos olabilir
2020-10-27 18:34:18   Mettre à jour: 2020-10-27 18:43:16    

Koronavirüs (Covid-19) nedeniyle ülkede vaka ve ölüm sayısında son günlerde ciddi artış yaşanıyor. Kocaeli Tabip Odası Başkanı Ömer Ardaman, Kocaeli’de salgınla ilgili son durumunu değerlendirdi.

Salgında gidişatın kötü olduğunu söyleyen Ardaman, hasta sayısına dikkat çekerek, Özellikle Kocaeli özelinden söylersek, ilk günlerden daha fazla hastamız var. Bakanlığın aldığı kararla birlikte şu anda pozitif olup ağır semptom taşımayanları hastanelere yatırmıyoruz. Bundan dolayı boş yataklarımız var. Fakat ağır vakalarda da ciddi seviyelere geldik, servislerimiz doluyor” açıklamasında bulundu.

Çocukların okullarda maske kullanması gerekiyor

Vaka artışlarının insanların salgını ciddiye almamasından kaynaklandığını dile getiren Ardaman, virüsün hafife alındığını söyledi. Yaz tatilinde açık havada dolaşma olayı, insanları çok daha rahatlığa kavuşturdu” diyen Ardaman şunları söyledi:

Okullar açıldı, çocuklar semptomları olmadan hastalığı geçiriyorlar. Dolayısıyla vaka oranları çok fazla olabilir. Bu konuda çok dikkat edilmesi gerekir. Özellikle çocukların bir arada olduğu dönemlerde, kesinlikle maskeli olmaları gerekir. Fakat bunlar çocuk, bunun nasıl sağlanacağını bilmiyorum.”

Gerekmedikçe evden çıkılmamalı

Kış aylarının yaklaşmasıyla grip ve Koronavirüs'ün birbirlerini aktive ederek vaka sayılarında ciddi artışa neden olacağı uyarısında bulunan Ardaman, Herhalde ciddi sayılarda ölümler de göreceğiz. Yurttaşlar gerekmedikçe evden çıkmamalı” diye seslendi.

Ayrıca, salgından etkilenen sağlık çalışanlarının durumuna değinen Ardaman, Bir hekimimiz yoğun bakımda. Onun dışında birkaç hekimimiz de hasta. Diğer sağlık çalışanlarından da hasta olanlar var ama yoğun bakımda olan yok. Sağlık çalışanlarının hastalığa yakalanma ve ölüm oranları yüksek. Çünkü virüsü çok yüksek oranda alıyoruz. Önlenemediği takdirde tükenmeye doğru gidiyoruz” diye konuştu.

İstanbul Tabip Odası: Önlem alınmazsa İstanbul’da kaos olabilir

Türkiye’deki tüm vakaların yüzde 38.8’inin İstanbul’da olduğunu ve rakamların sadece hastanede yatan vatandaşların sayısını içerdiğini belirten İstanbul Tabip Odası, İstanbul’daki hızlı artışa karşı önlem alınmazsa bir kaos tablosuyla karşı karşıya kalınacağı uyarısını yaptı.

İstanbul Tabip Odası, bugünkü basın toplantısıyla İstanbul’da Sağlık Raporları-9/Ekim Ayı” raporunu açıkladı. Basın toplantısında, İstanbul’da hızla artış gösteren Covid-19 vakaları, gelinen durum, yaşanan sorunlar, talep ve öneriler anlatıldı.

bianet'in aktardığına göre açıklamaya, İstanbul Tabip Odası (İTO) Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip, İTO Genel Sekreteri Prof. Dr. Osman Küçükosmanoğlu ve İTO Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Güray Kılıç katıldı.

İTO Yönetim Kurulu ve İTO Covid-19 İzleme Grubu’nca hazırlanan raporla ilgili bilgileri Dr. Pınar Saip aktardı.

Raporda 18 Ekim 2020 itibariyle Türkiye’deki tüm vakaların yüzde 38.8’inin İstanbul’da olduğu, rakamlarınsa sadece hastanede yatan vatandaşların sayısını içerdiği belirtildi. İstanbul’daki hızlı artışa karşı etkili, yerinde önlemler alınmazsa bir kaos tablosuyla karşı karşıya kalınacağı uyarısı yapıldı. Raporda pandemi sürecinde sağlık çalışanlarının yaşadığı tükenmişliğe, sorunlara da dikkat çekildi.

Tsunami hastanelerde karşılanamaz”

Dr. Güray Kılıç da pandemi sürecinde atılması gereken adımlar, alınması gerekenlerle ilgili önerilerle ilgili konuştu:

Pandemi tsunamisi hastanelerde değil, toplumda, toplumla birlikte karşılanmalıdır. Pandeminin hastanelerde değil birinci basamağın çalışma alanı olan toplum genelinde kazanılabileceği unutulmamalı.

Birinci basamak sağlık hizmetleri organizasyonu hızla bölge temelli yapılanmaya dönüştürülerek salgın ile mücadeleye uygun hale getirilmelidir.

Toplumun tüm kesimlerinin salgın sürecine katkı ve katılımının etkili mekanizmaları kurulmalıdır. İllerin pandemi ve il hıfzıssıhha kurullarında ilgili yerel yönetim ve sivil toplum kuruluşlarının sendika ve odaların temsiliyeti sağlanmalı, illerin kendi kararlarını bağımsız şekilde alabilme hakkı tanımlanmalıdır.”