Taliban, Afganistan'da 6 vilayet merkezini ele geçirdi

Taliban, Afganistan'da son olarak Samangan vilayetinin merkezi Aybak'ı ele geçirdiğini açıkladı ve hükümetle ateşkes konusunda bir anlaşma olmadığını duyurdu.
Taliban, Afganistan'da 6 vilayet merkezini ele geçirdi
2021-08-09 16:51:58   Güncelleme: 2021-08-09 16:51:58     BBC

Taliban'ın Aybak kentini ele geçirdiğini, Samangan Vali Yardımcısı ve Vilayet Meclisi'nin iki üyesi doğruladı.

Daha önce de Nimroz vilayetinin merkezi Zaranc ile Cüzcan vilayetinin merkezi Şibirgan'ı ele geçiren Taliban güçleri, şiddetli çatışmalar sonrası Pazar günü de ülkenin kuzeyindeki önemli kentlerden Kunduz, Sar-i Pol ve Talokan'da kontrolü sağlamıştı.

ABD ve Afgan uçaklarının Taliban güçlerine karşı hava saldırıları düzenlediği ve onlarca Taliban savaşçısının öldüğü bildiriliyor.

Pazar günü Al Jazeera'ye konuşan bir Taliban sözcüsü, ABD'yi, Afganistan'a daha fazla müdahale etmemesi yolunda uyarmıştı.

20 yıl süren askeri operasyonların ardından ABD ve NATO güçlerinin Afganistan'dan çekilmeye başlamasıyla Taliban, ülkede kontrolünü artırmak için saldırıya geçmiş ve hükümet güçleriyle çatışmalar şiddetlenmişti.

BBC'ye konuşan Taliban sözcüsü, kuzeydeki Belh vilayetinin merkezi Mezar-ı Şerif ile Baglan vilayet merkezi Pul-i Kumri'de hükümet güçleriyle çatışmaların sürdüğünü söyledi.

Afgan ordusu komutanları ise Taliban militanlarını Mezar-ı Şerif'ten püskürttüklerini belirtti.

Afganistan Savunma Bakanlığı, güneydeki Leşkergah kentinden Taliban militanlarının çıkarıldığını kaydetti.

Bölge sakinleri, son günlerde burada en az 20 sivilin öldüğünü belirtiyor.

Kunduz'un önemi

Taliban'ın ele geçirdiği vilayet merkezlerinden Kunduz, Afganistan'ın en büyük kentlerinden biri ve kuzey bölgelerine açılan kapısı. Konumu, kenti stratejik açıdan önemli kılıyor. Kunduz'u başkent Kabil de dahil diğer büyük şehirlere bağlayan yollar var ve bölge Tacikistan sınırında.

Bu sınır, Afganistan'dan Orta Asya'ya ve daha sonra Avrupa'ya afyon ve eroin kaçırılmasında kullanılıyor. Kunduz'un kontrol edilmesi, bölgedeki en önemli uyuşturucu kaçakçılığı rotasının da kontrol edilmesi demek.

Kent, Taliban için sembolik öneme de sahip, çünkü Kunduz 2001'den önce Taliban'ın kuzeyde güçlü olduğu yerlerden biriydi. Taliban güçleri 2015 ve 2016'da da kenti ele geçirmiş ancak uzun bir süre şehirde tutunamamıştı.

Stratejik şehirlere yönelik gerçekleştirilen bu saldırılar ve şehirlerin düşüşü örneğine rastlanmamış bir durumdu. Ancak yabancı güçlerin Afganistan'dan tamamen geri çekilmesi için ilan edilen son tarih yaklaşırken, savaş alanında büyük bir değişiklik de bekleniyordu.

Şimdi Afgan hükümetine bağlı 350 bin kişilik, iyi donanımlı askeri birliklerin, kaybedilen bölgeleri geri alabilmelerini kanıtlama zamanı.

Taliban'ın Kunduz'u elinde tutması zor olabilir ancak örgüt birkaç haftadır İran ve Pakistan ile önemli ticaret merkezlerinin kontrolünü elinde tutmayı da başarabildi.

Taliban tarafından ele geçirilen şehirlerde savaşın bedelini halk ödüyor. Hükümetin şehirleri geri almak başlattığı operasyonlarda, halk korkuyla evlerini terk etmek zorunda kalıyor.

Doha'da ise Taliban ile barış görüşmeleri çıkmaza girdi. Bundan sonra süreç devam eder ve her iki taraf da geçiş hükümeti üzerinde anlaşmaya varırsa, taraflar pastadan büyük payı kapmak ve bunu meşru göstermek için daha geniş alanı kontrol etmeye çalışacak.

Foto Galeri Videolar Son Dakika Haberler Video Kategori Foto Kategori Vehaber İletişim Künye Şikayet Menü