Taliban'dan kimsenin evine girmeme emri

Taliban'dan yapılan açıklamada, harekete bağlı güçlere kimsenin evine girmeme ve özellikle başkent Kabil'deki büyükelçilik araçlarına müdahale etmeme emri verildiği belirtildi.
Taliban'dan kimsenin evine girmeme emri
2021-08-17 14:34:41   Güncelleme: 2021-08-17 14:34:41     BBC

Açıklama, Taliban kılığına giren bazı silahlı erkek gruplarının bir gün önce yağmalama olaylarına karıştığı haberleri üzerine yapıldı. Taliban, hükümet yetkilileri için genel af ilan ederken, Kabil'deki fırın ve eczanelerin yeniden açıldığı, başkent sokaklarında da geçmişe kıyasla daha çok trafik olduğu bildiriliyor.

Kabil sakinleri, Kabil'in yavaş yavaş açılmasına karşın, halk arasında herhangi bir yönetimin olmadığı kaygıları ve belirsizliği olduğunu söylüyor.

Uçurtma Avcısı'nın yazarı Halid Hüseyni: Afgan kadınların 20 yılllık kazanımları havaya uçtu

Büyük ilgi gören ve filme de çekilen Kite Runner (Uçurtma Avcısı) romanının yazarı Halid Hüseyni, Afgan kadınlarının son 20 yılda elde ettiği kazanımların 'havaya uçtuğunu' söyledi.

Kabil'de dünyaya gelen Afgan Amerikalı yazar BBC Radio 4'teki Today programına yaptığı açıklamada 'son 20 yıl zorlu olsa da, yanlış adımlar ve trajedilerle dolu olsa da, Afganistan'da ilerleme sağlandığının da bir gerçek olduğunu' belirtti.

Hüseyni, kadınların Afgan Parlamentosu'na girebilmelerinin, emniyet müdürü olabilmelerinin, işgücüne katılabilmelerinin ve ülke genelinde kız çocuklarının okula gidebilmelerinini, milyonlarca Afgan'ın yaşamını iyeleştirdiğini söyledi.

Hüseyni 'Şimdi bunların hepsi havaya gitti ve bu kazanımların kalıcı olup olmayacağını zaman gösterecek' dedi.

Afgan sinemacı Karimi, Kabil'den çıkışına yardımcı olan Türkiye'ye teşekkkür etti

Sosyal medyadan yardım çağırısı yapan ünlü Afgan kadın sinemacı Sahraa Karimi dakikalar önce Twitter hesabından yaptığı paylaşımda kurtulduğunu ve Afganistan dışına çıktığını aktardı, ayrıca kendisine yardımcı olan Türkiye, Ukrayna ve Slovakya'ya teşekkür etti.

Karimi, 'Sağ ve güvendeyim' derken, kurtulması için devreye giren Türk hükümeti ve Türk Büyükelçiliği'ne, Ukrayna Devleti ve Ukrayna Dışişleri Bakanlığına ve Slovak Film ve TV akademisine teşekkür etti. Karimi 'Hep birlikte Kabil'den çıkmama yardımcı oldular ve diğer 11 insanı daha kurtardılar' dedi.