tarık akan hayatını kaybetti!

türk sinemasının önemli aktörlerinden tarık akan hayata veda etti. 66 yaşındaki akan bir süredir akciğer kanseri tedavisi görüyordu.
Tarık Akan hayatını kaybetti!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

tuuml;rk sinemasının efsanevi aktouml;ruuml;nbsp;tarık akannbsp;bu sabah hayatını kaybettiği bildirildi. nacirc;zım hikmet kuuml;ltuuml;r ve sanat vakfı acı haberi teyit etti. sosyal medyada binlerce taziye mesajı yayınlandı. 66 yaşındaki akan bir suuml;redir akciğer kanseri tedavisi gouml;ruuml;yordu.

tarık akan iccedil;in pazar guuml;nuuml; cemal reşit rey#39;de bir touml;ren duuml;zenlenmesi planlanıyor. akan#39;ın naaşı teşvikiye camii#39;den kaldırılarak zincirlikuyu mezarlığına defnedilecek.

tarık akannbsp;kimdir?

asıl adı tahsin tarık uuml;regil olannbsp;tarık akan, 13 aralık 1949 yılındanbsp;istanbul#39;da bir abla ve bir ağabeyden sonra uuml;ccedil;uuml;ncuuml; ccedil;ocuk olarak duuml;nyaya geldi.

tarık akan, subay olan babası yaşar bey#39;in gouml;revi nedeniyle erzurum dumlupınar ilkokulu#39;nda başladığı ilkokulu kayseri#39;de tamamladı ve babasının emekliliğinden sonra ailesiyle istanbul bakırkouml;y#39;de yaşamaya başladı.

yıldız teknik uuml;niversitesi, makine yuuml;ksek muuml;hendisliği#39;nde okuyan tarık akan, ardından gazetecilik yuuml;ksek okulu#39;na girdi ve bu bouml;luuml;mden mezun oldu.

sinemaya geccedil;meden ouml;nce bakırkouml;y plajlarında cankurtaranlık ve işportacılık yapan akan, 1970 yılında ses dergisi#39;nin accedil;tığınbsp;sinemanbsp;artist yarışması#39;nı kazanarak 1971#39;de ilk filmi olan #39;solan bir yaprak gibi#39;yle kamera karşısına geccedil;ti ve tarık akan adını aldı.

1979 yılında zorunlu askerlik gouml;revini yedek subay olarak denizli#39;de tamamlayan akan, 1970-1975 arası yılda 12 filmde rol alaraknbsp;yeşilccedil;amrsquo;ın en parlak guuml;nlerinde yer aldı. emel sayın#39;la lsquo;lsquo;mavinbsp;boncukrsquo;rsquo;tanbsp;huuml;lya koccedil;yiğit#39;le lsquo;lsquo;sev kardeşimrsquo;rsquo;de, hale soygazi ile lsquo;lsquo;gece kuşu zehrarsquo;rsquo;da oynadı ve lsquo;lsquo;hababam sınıfırsquo;rsquo; ilenbsp;tuuml;rknbsp;sinemasının unutulmazları arasına girdi. akan, daha sonra lsquo;lsquo;değişirken yok olmayırsquo;rsquo; gouml;ze aldı ve mesajı olan filmler yapmaya karar verdi. bu kararın ilk uuml;ruuml;nuuml; quot;nehirquot;i cuuml;neyt arkın#39;la birlikte oynadığı lsquo;lsquo;madenrsquo;rsquo;, lsquo;lsquo;suuml;ruuml;rsquo;rsquo;, lsquo;lsquo;yolrsquo;rsquo;, lsquo;lsquo;kanalrsquo;rsquo; gibi politik filmler takip etti.

1986 yılındanbsp;yasemin erkutnbsp;ile evlenen oyuncunun aynı yılnbsp;barış zeki ereguuml;lnbsp;adlı oğlu duuml;nyaya gelmiştir. iki yıl sonra, 1988 yılındanbsp;yaşar ouml;zguuml;r ereguuml;lnbsp;venbsp;ouml;zlem ereguuml;lnbsp;adındaki ikiz ccedil;ocukları duuml;nyaya gelmiştir.

oyuncu, evlendikten douml;rt yıl sonra 1989 yılında boşanmıştır. akan#39;ın, ilk ccedil;ocuğu olannbsp;barış zeki ereguuml;lnbsp;2009 yılında tarık akan#39;ın da oynadığı quot;deli deli olmaquot; adlı filmde babasının genccedil;liğini oynayarak oyunculuk hayatına atılmıştır.

2,5 ay huuml;cre cezası

12 eyluuml;lnbsp;douml;neminde tarık akan, askeri darbenin hemen ardından, 1981 başlarında, almanyarsquo;da yaptığı bir konuşma yuuml;zuuml;nden yurda douml;nuuml;şuuml;nde tutuklandı. tutuklanmanın nedeni, sağcı bir gazetenin manşete ccedil;ıkardığı yanlı ve yalan haberdi. bouml;ylece 12 yıl hapis istemiyle uzun bir yargılanma suuml;reci başladı ve 2,5 ay huuml;cre hapsi cezası aldı.

yazarlıktan eğitimciliğe

2002 yılındanbsp;hapishane guuml;nlerini ve darbe suuml;recini quot;annenbsp;kafamda bit varquot;isimli kitabında anlatan akan, yazarlık deneyiminin yanında 1991 yılında daha ouml;nceleri kendisinin de okuduğunbsp;taş ouml;zel ilkokulu#39;nu yap-işlet-devret sistemi ile alarak ouml;zel taş koleji#39;ni kurdu ve eğitim sektouml;ruuml;ne de giriş yaptı.

nesin vakfı youml;netim kurulu başkanı

eğitim konusunda da diğer işlerinde olduğu gibi başarılı oldu. aziz nesin#39;in vefatından sonra gouml;revini devir alan oğlu ali esin#39;dennbsp;vakıfnbsp;başkanlığınınbsp;devir alarak, 2005 yılında nesin vakfırsquo;nın youml;netim kurulu başkanlığı gouml;revini yaptı.

cannesrsquo;da aday oldu

111 sinema filmi ve 4 televizyon dizisinde rol alan uuml;nluuml; oyuncu, 1985 yılında berlin uluslararasınbsp;filmnbsp;festivalirsquo;nde ldquo;pansiyonrdquo; filmi ile guuml;muuml;ş ayı mansiyon ouml;duuml;luuml;#39;nuuml; aldı ve 1982 yılında cannes film festivalirsquo;nde ldquo;yolrdquo; filmi ile en iyi erkek oyuncu adayı oldu. 1973 ndash; 2002 yılları arasında 12 ouml;duuml;le layık gouml;ruuml;lduuml;.