Tarlada bulunan doğalgaz, poşetle eve taşındı!

Pakistan'ın Hayber Pahtunhva eyaletindeki bir arazide doğal gaz olduğunu keşfeden sakinler, büyük poşet balonlara 'ilkel' yöntemlerle doldurdukları gazı, evlere taşıyıp kullanılıyor.
Tarlada bulunan doğalgaz, poşetle eve taşındı!
2023-01-15 00:44:08   Güncelleme: 2023-01-15 00:44:08     ©AA

Banda Davud Şah kasabasında yüzeye yakın çıkan doğalgaz, yıllardır yerel halkın geliştirdiği 'iptidai' yöntemlerle evlerde kullanılıyor. Doğal gazı çıkarmak için sondaj yerine hortumun, rafineri yerine barakanın bulunduğu kasabada, doğalgaz boru hatları yerine poşetlerle taşınıyor.

Kasabada doğal gaz, konvansiyonel metotlarla büyük altyapı ve sondaj çalışmalarıyla aranırken değil, rastlantı eseri tarlalarda bulundu.

'Yemek pişirirken bu torbalar ateşin hemen yanında duruyor'

Yerel halk, 'uçan balon' gibi görünen, bu taşıma yönteminin tehlikesinin farkında. Zira bölgede bu nedenle daha önce birçok ölümler ve yaralanmalar yaşanmış. Ancak halk, pahalılık ve yoksulluk nedeniyle boyutuna göre yaklaşık 410-820 Türk lirası olan mutfak tüpleri yerine, yüzde 70-80 daha 'ucuz', 'uçuran balonları' tercih ediyor.

Kasaba sakinlerinden Hazret Canan, ihtiyaç sebebiyle halkın plastik torbalarda gaz taşıdığını ve bunun tehlikesinin farkında olduklarını belirtirken,  'Ocağa bağlı bir pompayla bu gazı kullanıyoruz ancak çok tehlikeli. Sonuçta yemek pişirirken bu torbalar ateşin hemen yanında yer alıyor ' diye konuştu.

Gaz vana aracılığıyla torbalara dolduruluyor

Bir poşet, ortalama 20-25 dakikada doluyor. Poşet gazını evlerinde kullanmak için gerekli elektrikli pompanın maliyeti ise yaklaşık 165 Türk lirası. Bu pompa vasıtasıyla evlerdeki ocaklarda poşet gazından yemek pişirilebiliyor. Bir poşet gaz, iki saatlik tüketime eşdeğer.