Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili ve Parti Meclisi üyesi Gamze Taşcıer, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.
'NEREDEYSE HER GÜN BİR BEKÇİ ŞİDDETİ İLE KARŞILAŞIYORUZ'
Duvar'ın aktardığına göre, bekçilerin Batman’da 15 yaşında bir çocuğu yere yatırarak darp etttiklerini ve Beşiktaş’ın şampiyonluk kutlamalarında oluşan kalabalığı dağıtmak için havaya ateş açtıklarını ifade eden Taşcıer,
“Neredeyse her gün bir bekçi şiddeti vakası görüyoruz. Tek görevleri genel kolluğa bildirimde bulunmak ve önleyici tedbir almak olan bekçilerin sürekli vatandaşları darp görüntüleriyle, havaya ateş açarken ve hakaret ederken görülmeleri artık sorunun görmezden gelinemez olduğunu ispatlıyor. Türkiye’nin gündemine bir de ‘bekçi şiddeti’ diye bir şiddet türü girdi. Sonucu yalnızca idari para cezası olacak bir konuda dahi böylesi bir şiddetin uygulanıyor olması, gücün istismarını işaret ediyor” ifadelerine yer verdi.
'CEZASIZLIK ALGISI ŞİDDET DEVAMLILIĞI YARATIYOR'
Bekçilerin uyguladığı şiddet ve silah kullanımı nedeniyle bugüne kadar sonuçlanan bir soruşturma olup olmadığını ve kaç bekçinin ilişiğinin kesilip kesilmediğini soran Taşcıer, “Dünkü şampiyonluk kutlamalarında bekçilerin çok tehlikeli biçimde silah kullanması, bekçilere verilen yetkilerin tekrar sorgulanması gerekliliğini önümüze koyuyor. Daha kanun çıkarken çok net şekilde uyarılarımızı yapmıştık ve ne yazık ki yine haklı çıktık. Soruşturmaların etkin yürütülmemesi ve cezasızlık algısı eline güç verilenin başkalarına şiddet uyguladığı bir devamlılığı yaratıyor” ifadelerini kullandı.
SOYLU’YA 7 SORU: BATMAN’DA ÇOCUK DÖVEN BEKÇİLERE SORUŞTURMA AÇILDI MI?
CHP’li Taşcıer’in İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya yönelttiği sorular şöyle:
1. 7245 sayılı Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanunu’nun “Önleyici ve koruyucu görev ve yetkileri” düzenleyen 6. maddesine göre görevleri genel kolluk birimlerine bildirimde bulunmak ve onlar gelene kadar önleyici tedbir almakla sınırlı olan bekçilerin sürekli vatandaşları hakaretlerle darp ettiği ve silah kullandığı görüntülerin ortaya çıkmasının bir sorun olduğu kanaatinde misiniz?
2. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün, kolluk personelinin özel hayatının gizliliği ve kişisel verilerinin ihlali bahanesiyle yayınladığı, kamusal olaylarda 'ses ve görüntü kaydı alınmasının engellemesi hakkındaki genelge, son dönemde artış gösteren bekçi şiddetinin görüntülenmemesi gerekçesiyle mi hazırlanmıştır?
3. İlgili kanun yürürlüğe girdiği günden bu yana, bekçiler hakkında orantısız güç kullanımı, vatandaşın darp edilmesi, işkence ve kötü muamele, belirlenmiş şartlar haricinde silah kullanımı, hakaret gibi konularda açılmış herhangi bir soruşturma var mıdır? Var ise bu soruşturmaların sonuçları ne olmuştur? Bekçiler hakkında bugüne dek açılan bir dava var mıdır?
4. İlgili kanun yürürlüğe girdiği günden bu yana, Bekçilik ile ilişiği kesilmiş görevli var mıdır? Var ise sayıları ve ilişik kesilmesinin gerekçeleri nedir?
5. Bekçilerin karıştığı şiddet olayları sonrası, verilen eğitimin yeterli olduğunu ve bekçilerin ilgili kanun hakkında bilgi sahibi olduklarını düşünüyor musunuz? Bekçilere görevleriyle ilgili hangi eğitimler verilmektedir? Bu eğitimler arasında toplumsal psikoloji ile ilgili bir eğitim var mıdır?
6. Yaşanan olaylardan da anlaşılacağı üzere, bekçilere görevleriyle ilgili verilen eğitimlerin yeterli olmadığı göz önüne alındığında, bu eğitimlerin artırılması ya da geliştirmesine dair bir planlama var mıdır? Eğitimler sürekli olarak verilmeye devam edilmekte midir?
7. Geçtiğimiz gün, Batman’ın Cudi Mahallesi’nde bulunan Salih Özdemir Parkı’nda, akşam saatlerinde 15 yaşlarındaki bir çocuğu yere yatırarak şiddet uygulayan bekçiler hakkında soruşturma başlatılacak mıdır? Cezası yalnızca idari para cezası olan sokağa çıkma yasağı ihlali vakalarında, bekçilere, şiddet uygulamaları ile ilgili bir talimat verilmiş midir?