TBMM Genel Kurulu'nda 'MHP'li ilçe başkanının üzerine kayıtlı hattan, patlamanın zanlısıyla görüşme yapıldı' tartışması

TBMM Genel Kurulu'nda, MHP ve HDP milletvekilleri arasında 'MHP'li ilçe başkanının üzerine kayıtlı hattan, patlamanın zanlısıyla görüşme yapıldı' tartışması yaşandı.
TBMM Genel Kurulu'nda 'MHP'li ilçe başkanının üzerine kayıtlı hattan, patlamanın zanlısıyla görüşme yapıldı' tartışması
2022-11-16 20:53:07   Güncelleme: 2022-11-16 20:53:07    

T24'ün 'MHP'li ilçe başkanının üzerine kayıtlı hattan İstiklal bombacısı ile görüşme trafiği ortaya çıktı' haberi, TBMM Genel Kurulu'na taşındı. Genel Kurul'da, Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmelerinde söz alan HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu Demir, şunları söyledi:

'MHP Güçlükonak İlçe Başkanı Mehmet Emin İlhan'ın üzerine kayıtlı hattan, İstanbul'daki patlamanın zanlısıyla görüşmeler yapıldığı belirlendi. Bunun üzerine Şırnak Valiliği, üzerine vazife olmadığı halde hattın yasa dışı yollarla çıkarıldığını ve kullanıcının İlhan olmadığını duyurdu.'  

'Terör saldırısıyla ilgili devletin suçlandığı bir süreç yaşanıyor'

Bunun üzerine söz alan MHP Grup Başkanvekili Muhammed Levent Bülbül, 'MHP Güçlükonak İlçe Başkanı İlhan'ın üzerinde görünen GSM hattına ilişkin iddialar açığa çıkarıldı, spekülasyonlar ortadan kaldırıldı. İddiaların açıklığa kavuşmasından rahatsız olan bir HDP'yi görüyoruz. Terör saldırısıyla ilgili açık itiraflar bir tarafa bırakılarak devletin suçlandığı bir süreç yaşanıyor. PKK/YPG bağlantısı olduğu ortaya çıkan hain bir saldırıyla ilgili tek bir söz söylenmemekte; bunu gerçekleştiren terör örgütünün kınanmasına yönelik bir gayret gösterilmemektedir' dedi.

Bunun üzerine HDP'li Demir, bu tür saldırıları her seferinde kınadıklarını dile getirerek, 'Bu ülke 'onu mu kınıyorsun, bunu mu kınıyorsun' laflarından bıktı, usandı.' dedi.

Yeniden söz alan MHP Grup Başkanvekili Bülbül, Demir'e, 'Necmettin öğretmenin katilinin evine taziyeye git, daha sonra 'her türlü şiddeti kınadık.' de. Böyle bir şey mümkün mü? On binlerce insanımızın katili olduğu yargı kararıyla tescillenen terörist başının, bebek katilinin, 'heykelini dikeceğiz' derseniz, buradan bu meseleyle ilgili vicdani sorumluluk duymadığınızdan başka bir anlamın çıkarılması mümkün olmaz. Teröristlerin ailelerini ziyaret edenler, cenazelerine katılanlar, bu şiddetten rahatsız olduklarını ve bunu tasvip etmediklerini ifade ediyorlar. Türkiye bu iki yüzlülükten bıktı' karşılığını verdi.

'Kimse, vicdani sorumluluk duyup duymadığımızı değerlendirme hakkına sahip değil'

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş da MHP Güçlükonak İlçe Başkanı İlhan'ın telefon trafiğine ilişkin haberin basında yer aldığını hatırlatarak, 'Vali çıktı, avukatlığını yaptı. Böyle bir şey olabilir mi?' diye konuştu.

Kınama üzerinden bir tartışmaya girmeyeceklerini dile getiren Beştaş, 'Kimse, vicdani sorumluluk duyup duymadığımızı değerlendirme hakkına sahip değil. Bu sorumluluğu duyması gerekenler, her tarafı MOBESE ile donatıp katilin elini kolunu sallayarak Beyoğlu'nda bomba patlatmasını izleyenler' dedi. 

'Valilik, gerekli açıklamayı yaptı'

Tartışmaya dahil olan AKP Grup Başkanvekili Yılmaz Tunç, Şırnak Valiliği'nin, cumhuriyet savcılığından aldığı bilgi doğrultusunda gerekli açıklamayı yaptığını belirterek, 'Bu tür konuları sürekli gündeme getirmenin ve birbirimize bu anlamda sataşmalarda bulunmanın doğru olmadığını düşünüyorum' ifadesini kullandı.

Terörün asıl hedefinin insanları birbirine düşürmek olduğunu söyleyen Tunç, Türkiye'nin, uzun yıllardır terörün birçok çeşidiyle mücadele ettiğine dikkati çekti. Bu uğurda büyük bedeller ödendiğini, şehitler verildiğini dile getiren Tunç, 'Kundaktaki bebekler, siviller katledildi, milyarlarca lira ekonomik kaybımız oldu. Ülkemizin kalkınmasını, gelişmesini istemeyen iç ve dış çevreler maalesef terörü 40 yıldır Türkiye'nin başına musallat etti. Terör örgütleriyle 40 yıldan bu yana çetin bir mücadelemiz var. Bu mücadelede birlik beraberlik içinde olmamız lazım' dedi.

TBMM Başkanvekili Nimetullah Erdoğmuş, tartışmanın sürmesi üzerine birleşime ara verdi.

Foto Galeri Videolar Son Dakika Haberler Video Kategori Foto Kategori Vehaber İletişim Künye Şikayet Menü