TBMM'DE GÖZALTINA ALINAN HDP'Lİ GERGERLİOĞLU SERBEST BIRAKILDI

Milletvekilliği düşürülen HDP'li Gergerlioğlu, TBMM'de gözaltına alındı. TBMM Başkanı Şentop, 'Hiç kimse, milletimizin temsil makamı olan TBMM’yi hukuk dışı bir propagandanın parçası kılamaz' açıklaması yaptı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Gergerlioğlu'nun serbest kaldığını duyurdu.
TBMM'de gözaltına alınan HDP'li Gergerlioğlu serbest bırakıldı
2021-03-21 13:31:54   Mettre à jour: 2021-03-21 16:11:50    

Milletvekilliği 18 Mart’ta aldığı ceza TBMM Genel Kurulu’ndan okunarak düşürülen ve bunun üzerine Anayasa Mahkemesi kararını TBMM’de kalarak bekleyeceğini açıklayan HDP'li Ömer Faruk Gergerlioğlu, sabahın erken saatlerinde gözaltına alındı.
HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu ve Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz dahil HDP'li vekiller ile polis arasında yaşanan gerginliğin ardından Gergerlioğlu, üzerinde pijamaları ve terlikleriyle gözaltına alınarak  Kavaklıdere Karakolu’na götürüldü.


HDP Milletvekili Hüda Kaya, Gergerlioğlu'nun gözaltına alınmasına 'Vekilimiz abdest alırken en savunmasız haldeyken derdest edildi. Namazını kılmasına ve üstünü giyinmesine bile fırsat verilmedi' diye tepki gösterdi.

Karara tepki gösterenlerden biri de CHP'li Sezgin Tanrıkulu oldu. Tanrıkulu, 'Sevgili dostum TBMM’de lavaboda abdest alırken gözaltına alındı.
Zulmünüze, zalimliğinize lanet olsun..' ifadelerini kullandı.
MHP Genel Başkan Yardımcısı İzzet Ulvi Yönter ise gözaltıyı 'Ö.Faruk Gergeroğlu’nun yeni adresi artık cezaevi...Sayın Genel Başkanımızın çağrısı karşılık buldu, Gergeroğlu Gazi Meclis’ten yatağıyla birlikte atıldı...Artık yeni koğuşunda ranzaya değil yere serer yatağını...​' sözleriyle değerlendirdi. MHP lideri Devlet Bahçeli, dün Twitter hesabından yaptığı paylaşımlarda, Gergerlioğlu için, 'Yer yatağı derhal kaldırılmalı, milletvekilliği düşürülen kirli şahıs Gazi Meclis'ten behemehâl çıkarılmalıdır' demişti.
TBMM Başkanı Mustafa Şentop'tan da gözaltıya dair açıklama geldi. Açıklamanın tamamı şöyle:
'27. Dönem Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun terör örgütü propagandası yapmak suçundan 2 yıl 6 ay hapis cezasıyla cezalandırılmasına ilişkin Kocaeli 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 21.2.2018 tarihli, E.2017/490 K.2018/80 sayılı kararının istinaf ve temyiz aşamalarından geçerek kesinleştiği hususu, Cumhurbaşkanlığı’nın 11 Mart 2021 günlü, 10608 sayılı yazısı ile Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na bildirilmiştir. Bunun üzerine Ömer Faruk Gergerlioğlu hakkında verilen ve Anayasa’nın 76’ncı maddesi uyarınca milletvekili seçilmeye engel teşkil ettiği anlaşılan kesinleşmiş mahkûmiyet hükmü 17.3.2021 günlü 60’ıncı birleşiminde, saat 15.19 civarında TBMM Genel Kurulu’nun bilgisine sunulmuş; böylece Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun milletvekilliği Anayasa’nın 84’üncü maddesinin ikinci fıkrası gereğince düşmüştür. Daha sonra oturumu yöneten Başkanvekilince milletvekili sıfatını kaybeden Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun Genel Kurul Salonu dışına çıkması gerektiği belirtilmiş ve TBMM İdare Amirleri göreve davet edilmiştir. Devam eden süreçte Ömer Faruk Gergerlioğlu Genel Kurul Salonu dışına çıkmamış, TBMM Genel Kurulu çalışmalarına devam edememiş ve 17.3.2021 günlü 60’ıncı birleşim, TBMM İçtüzüğü’nün 68’inci maddesi uyarınca saat 16.05’te kapanmıştır. Birleşim kapanma saati olan 16.05’ten sonra Ömer Faruk Gergerlioğlu, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grubu üyesi yaklaşık 30 milletvekili ile birlikte ellerinde çeşitli sloganların yazılı olduğu dövizlerle Genel Kurul Salonunda beklemeye devam etmişler ve saat 19.26’da Genel Kurul salonundan çıkış yapmışlardır.
TBMM Genel Kurulu Salonu’ndan çıkış yapan Ömer Faruk Gergerlioğlu, HDP Grubu mensubu bazı milletvekilleri ve danışmanlar ile beraber TBMM Ana Bina 2. Katta bulunan HDP Grup toplantı salonuna geçiş yapmışlardır. Genel Kurul Salonundan parti grubu toplantı salonuna geçiş esnasında kalabalık içerisindeki bazı kişilerin 'biji serok apo' sloganları attığı tespit edilmiştir. 18.3.2021, 19.3.2021, 20.3.2021 tarihlerinde TBMM’den ayrılmayan Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun söz konusu tarihlerde değişik zaman dilimlerinde sosyal medya platformları üzerinden canlı yayınlar yaptığı ve video yayınları gerçekleştirdiği, basın açıklamaları yaptığı, aralarında bazı milletvekillerinin TBMM’ye kayıtsız (hukuka aykırı) şekilde girişini sağladıkları kişilerin de bulunduğu çok sayıda ziyaretçiyi kabul ettiği ve bu eylemlerini Anayasa Mahkemesi’nin hakkında vereceği karara kadar kesintisiz şekilde sürdüreceğini çeşitli vesilelerle beyan ettiği hususları tespit edilmiştir.

17.3.2021 – 20.3.2021 tarihlerini kapsayan süre zarfında, TBMM İçtüzüğü’nün 167’nci maddesi hükmü uyarınca, 'eski milletvekili' sıfatıyla TBMM Yerleşkesi’nde bulunmasına binaen Ömer Faruk Gergerlioğlu hakkında TBMM Başkanlığı’nca gerekli tutanaklar tutulmuş, başka herhangi bir işlem gerçekleştirilmemiştir. Diğer taraftan söz konusu tutanaklar TBMM Genel Sekreterliği tarafından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na iletilmiştir.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 21.3.2021 tarihli yazısıyla, hakkında yürütülen bir soruşturma kapsamında Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun ifadesinin alınması için Ankara Emniyet Müdürlüğü’ne talimat verilmiştir. Bu talimat kapsamında, TBMM İçtüzüğü’nün 164’üncü ve 170’inci maddeleri hükmü gereğince Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun TBMM Koruma Dairesi Başkanlığı’nda görevli polis memurları aracılığıyla yakalanarak Ankara Emniyet Müdürlüğü’nde görevli polis memurlarına teslim edilmesine ve bu suretle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 21.3.2021 günlü, soruşturma yazısının gereğinin yerine getirilmesine TBMM Başkanlığı’nca izin verilmiştir.

Anayasaya göre milletvekilliği kesin hüküm ile sona ermiş ve milletvekili sıfatı taşımayan bir kişinin Meclis’i eylem alanı olarak kullanmaya kalkması kabul edilemez. Tamamen Anayasa ve TBMM İçtüzüğü hükümlerinin gereği olarak yapılan bir işleme karşı TBMM çatısı altında bir eylemin devamına ve Meclis’in terörize edilmeye çalışılmasına müsaade edilmeyeceği bilinmelidir. Hiç kimse, milletimizin temsil makamı olan TBMM’yi hukuk dışı bir propagandanın parçası kılamaz. Bunu yapmaya kalkanlara karşı gereği, hukuk dâhilinde yapılır ve yapılmıştır.'

Bunların ardından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan yapılan açıklamada Gergerlioğlu'nun serbest kaldığı açıklandı: 'Ankara Cumhuriyet Bassavcılığımızca Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Sekreterliği tarafından yapılan suç duyurusu ve eki belgeler ile yazılı ve görsel basından elde edilen diğer bilgi ve belgeler sonucunda, 17.03.2021 tarihinde hakkında verilen kesinleşmiş mahkeme kararının Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunun 60. birleşiminde okunması ile milletvekilliği düşen ancak TBMM binasından ayrılmayan ve ayrılmayacağını da yaptığı sosyal medya paylaşımları ile açıklayan eski Kocaeli milletvekili Ömer Faruk GERGERLİOĞLU hakkında '17.03.2021 tarihinden itibaren gece gündüz aralıksız TBMM binasını terk etmemesi, düşmüş olmasına rağmen Mecliste milletvekili gibi hareket etmesi ile 17.03.2020 tarihinde Meclis Genel Kurulundan ayrılıp HDP partisi grup katına çıktığı sırada kendisi ile birlikte yürüyüşe geçen gruptan biji serok apo şeklinde sloganlar atılması' sebepleriyle Türk Ceza Kanununun 262/1, 116/2-4 ve 3713 sayılı Kanunun 7/2. maddeleri kapsamında başlatılan soruşturmada, Cumhuriyet Başsavcılığımızca Ankara Emniyet Müdürlüğüne verilen talimat ile şüpheli Ömer Faruk GERGERLİOĞLU’nun ifadesinin alınması sağlanmış, ifadesi ikmal edildikten sonra şahıs serbest bırakılmıştır. Kamuoyuna saygı ile duyurulur.

Ne olmuştu?

Gergerlioğlu’nun milletvekilliği, 18 Mart’ta aldığı ceza TBMM Genel Kurulu’ndan okunarak düşürülmüştü. Gergerlioğlu, Anayasa Mahkemesi kendisi halkında karar verene kadar TBMM’de eylem yapacağını açıklamıştı ve Genel Kurul salonunu terk etmemişti.

​Aynı akşam HDP’ye kapatma davası açılması kararı sonrası eylemine HDP grup katında devam etme kararı almıştı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Gergerlioğlu’nun eyleminin sona erdirilmesi ve Meclis’ten çıkarılması gerektiğini açıklamıştı.