TDK sözlüğünde skandal! Müsait: Kolay kadın..

TDK'nın web sitesindeki sözlüğünde 'müsait' kelimesinin 'Flört etmeye hazır olan, kolayca flört edebilen (kadın)' olarak tanımlanması kadınların tepkisini çekti. Sosyal medyadan tepkilerini dile getiren kadınlar TDK'dan bu cinsiyetçi ifadeyi acilen kaldır
TDK sözlüğünde skandal! Müsait: Kolay kadın..
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

Türk Dil Kurumu'nun (TDK) web sitesindeki sözlükte "müsait" kelimesinin anlamlarından birinin "Flört etmeye hazır olan, kolayca flört edebilen (kadın)" olarak tanımlanması kadınların tepkisini çekti. TDK'nın bakış açısını cinsiyetçi bulan feministler sosyal medya ve e-mail yoluyla kuruma karşı harekete geçtiler. 

İstanbul Feminist Kolektif, facebook hesabından bu durumu duyurarak "Bu anlamdaki müsait için neden parantez içinde ‘kadın’ yazılmıştır? Erkek ‘müsait’ olamaz mı? Bu cinsiyetçi ifadenin acilen kaldırılmasını talep ediyoruz" dedi.

"Erkekler de flört etmeye hazır olabilir"

Ayrıca hatanın düzeltilmesi için Change.org üzerinden de bir imza kampanyası başlatıldı. İmza kampanyasında TDK'nın cinsiyetçi yaklaşımının altı çizilerek şunlar ifade edildi: "Zira flört etmek kişilerin karşılıklı olarak yaptıkları bir eylemdir ve hem erkek hem de kadın flört etmeye hazır, kolay flört edebilen karakterlere sahip olabilirler. Türk Dil Kurumu bu açıklamaya parantez içerisinde eklediği kadın ifadesiyle cinsiyetçi bir tutum sergilemekte ve kadına yönelik şiddet ve negatif ayrımcılığın temel nedeni olan ataerkiliteye hizmet etmektedir" 

TDK'nın çevrimiçi sözlüğünde müsait, öncelikle "uygun, elverişli" olarak tanımlanıyor. İkinci tanımda ise "flört etmeye hazır kadın" ifadesine yer veriliyor.

Vehaber Menu