Tecavüzden şikayetçi oldu, dayak yedi!

Antalya'da tecavüzle suçlanan koğuş mümessilinin başka bir cezaevine sevk edildiği ve orada yine koğuş mümessili yapıldığı ortaya çıktı.
Tecavüzden şikayetçi oldu, dayak yedi!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

Antalya L Tipi Kapalı Cezaevi'ndeki cinsel saldırı ve şiddet iddialarına ilişkin hazırlanan raporda cezaevlerinde yaşanan skandallara yeni örnekler eklendi.

Milliyet'ten Önder Yılmaz ve Kemal Göktaş'ın haberine göre, Başbakanlık İnsan Hakları Kurumu raporunda, cinsel saldırıların koğuş mümessili olarak adlandırılan, "koğuş ağalığıyla" doğrudan ilişkili olduğunu ve bu sistemin kaldırılması gerektiği ifade edildi. Raporda, 18 yaşındaki S.Ö'ye tecavüz ettiği iddia edilen 40 yaşındaki koğuş mümessili Z.Y'nin olayın ortaya çıkmasından sonra gönderildiği Isparta Cezaevi'nde yine gençlerden oluşan bir koğuşa konulduğu ve burada da koğuş mümessili yapıldığına dikkat çekilerek cezaevi idaresine sert eleştiriler yöneltildi. Raporda, cezaevlerinde genç mahkumların, ileri yaştakilerle birlikte kalmamaları gerektiği ve "gençlik koğuşları" oluşturulmasının zorunluluğuna dikkat çekildi.

KAMERALI DAYAK
Başbakanlık İnsan Hakları Kurumu'nun, "Antalya L Tipi Kapalı Cezaevi'ndeki Cinsel İstismar ve Kötü Muamele İddilarıı Raporu"nda, 46 yıl hapis cezasına mahkum edilmiş olan Z.Y. tarafından S.Ö. adlı 18 yaşındaki mahkuma yönelik cinsel saldırı ve şiddet konusu mercek altına alındı. Raporda, cezaevi savcılığı "koğuş ağalığı" olmadığı iddiasında bulunurken, koğuş mümessilliği adı altında düzenin aynen devam ettiği tespiti yapıldı. Cinsel saldırıya uğradığını savunan S.Ö.'ye Z.Y. tarafından şiddet uygulandığı bilgisine yer verilen raporda, S.Ö'nün kafasının duvarlara vurulduğu, çekpas sopası ile dövüldüğü dile getirildi. Raporda, cezaevinde kalan mahkumların şiddetin zaman zaman kameraların bulunduğu alanda yapıldığı ve cezaevi yönetiminin bu duruma müdahale etmediği iddiasına da yer verildi.

TECAVÜZÜ ŞİKAYET ETTİ DİYE DAYAK YEDİ
Başbakanlık İnsan Hakları Kurumu temsilcilerinin Kütahya Cezaevi'ne gönderilen S.Ö ile yaptığı görüşmenin detaylarına da değinilen raporda, S.Ö.'nün, "Banyoda yaptı. Öyle baskı yapmıştı ki, ağzımı kapatıyordu, bağıramıyordum. En az iki günde bir bu olayı yapıyordu. Tecavüz yapmak istediği zaman çok iyi davranıyordu. Bir iki üç oldu ancak korktum. Bir kere sesimi çıkarmaya çalıştım. Ancak millet yine Z.Y. S.Ö.,'yü dövüyor diye düşünüp gelmedi" ifadeleri kayda geçirildi. Raporda, S.Ö.'nün, "Olayı savcıya anlattım, inanmadı. Tecavüz olayını şikayet ettiğim için idare beni dövdü. Olay öncesinde idareye dilekçe vermedim. Olayı açıkladıktan sonra infazda bana dilekçe yazrdırdılar. Onlar söylediler ben yazdım" suçlamalarına da değinildi.

Raporda, cinsel istismarda bulunduğu iddia edilen Z.Y.'nin ifadesi de yer aldı. Kendisini "koğuş ağası" olarak tanıtan Z.Y., iddiaları reddederken, S.Ö.'yi baba şefkatiyle dövdüğünü savundu. Raporda Z.Y.'nin, "S.Ö. meydancıydı. Haftalık sigarısını alıyordum. Bir baba gibi sahip çıktım. Asla masaj yaptırmadım, Bn S.Ö'ye krem südürmedim, masaj yaptırmadım. Tecavüz ya da onu çağrıştıracak bir davranışta bulunmadık. F. ve T. gibi kişiler benim ayağımı kaydırmak için S.Ö.'yü kullandılar. Bu iftiralardan dolayı psikolojim bozuldu. Ailemle bu yüzden görüşmüyorum" ifadelerine de yer verildi. Raporda, Z.Y.'nin zorla para toplama, ekip kurup mahkum dövdürtme gibi iddiaları da kabul etmediği vurgulandı.

Raporda cinsel saldırı olayının gündeme gelmesi üzerine Z.Y'nin, Antalya Cezaevinden Isparta Cezaevine nakledildiği de belirtilerek "Antalya Cezaevinde başlatılan incelemenin devamı olarak Isparta Cezaevine giden Türkiye İnsan Hakları Kurumu uzmanları, Z.Y.’nin burada da gençlerle aynı koğuşa verildiğini ve burada da kendisini 'mümessil' seçtirdiğini tespit etmişlerdir.

Foto Galeri Videolar Son Dakika Haberler Video Kategori Foto Kategori Vehaber İletişim Künye Şikayet Menü