The Independent: Trump yönetiminin Suriye petrolüne el koyup satması, savaş suçudur

ABD'nin de onayladığı Cenevre Sözleşmelerinde bir başka ülkeyi yağma ve talan savaş suçu kabul ediliyor.
The Independent: Trump yönetiminin Suriye petrolüne el koyup satması, savaş suçudur
2019-10-30 21:02:28   Güncelleme: 2019-10-30 21:02:28    

Türkiye'nin Suriye'nin kuzeydoğusuna girmesine yeşil ışık yakmak suretiyle askerlerini çektikten sonra petrol bölgesine asker göndereceğini açıklayan ABD Başkanı Donald Trump'ın Exxon Mobile gibi Amerikalı petrol şirketlerinin Suriye’nin petrol bölgesine girip sahalarını işletmesi teklifine tepkiler tırmanıyor. 

Doğusundaki petrol yatakları ABD işgali altında, Amerikalı petrol devleri tarafından sömürülürken Suriye'nin nasıl bir geleceği olabileceği soruları beraberinde gelirken, İngiliz gazetesi The Independent'ın konuştuğu uzmanlar bunun 'savaş suçu' oluşturacağı uyarısını yaptı.

Uzmanlar, Suriye'nin petrol yataklarına el koymanın ABD'nin yasal kapasitesi içinde olmadığını ve dolayısıyla buralardan elde edilecek gelirlerin ABD Hazine Bakanlığına aktarılamayacağını belirtti. 

Savunma Öncelikleri (Defence Priorities) isimli düşünce kuruluşunun politika direktörü ve George Washington Üniversitesi misafir profesörü Benjamin Friedman, şu değerlendirmeleri yaptı:

'Geçmişte Irak ve Libya petrolüyle ilgili açıklamalarına da dayanarak, Başkan, ABD'nin ülkeleri yağmalayabileceği düşüncesiyle Suriye petrolünü satabileceğine inanıyor gibi gözüküyor. Eminim ki, Beyaz Saray'dakiler ona işlerin böyle yürümediğini anlatmaya çalışmıştır. Suriye petrolünün satışından elde edilecek gelire el koyup ABD Hazinesine aktarmak, yasadışı olur. Bu muhtemelen yasalar nezdinde yağma ve talan olarak vasıflandırılır.'

ABD'nin de onayladığı Cenevre Sözleşmelerinde bir başka ülkeyi yağma ve talan savaş suçu kabul ediliyor. 

'ABD askerlerinin Suriye'nin doğal kaynaklarına el koyması bir yana, orada bulunması için bile Kongre'den yetki alınmadığını da hesaba katın' diye devam eden Friedman, ABD'nin Suriye'nin petrol yataklarını işgal etmesinin, petrol gelirlerinin Suriye hükümetine gitmesini engellemekten başka bir anlam ifade etmediğine dikkat çekti.