TİHV: Onur yürüyüşlerinde 34'ü çocuk 526 kişi gözaltına alındı

Türkiye İnsan Hakları Vakfı, 'Onur Ayı' kapsamında düzenlenen etkinliklerindeki hak ihlalleriyle ilgili hazırladığı bilgi notunda en az 526 kişinin işkence ve kötü muamele ile gözaltına alındığını açıkladı.
TİHV: Onur yürüyüşlerinde 34'ü çocuk 526 kişi gözaltına alındı
2022-06-28 16:45:36   Güncelleme: 2022-06-28 16:45:36    

TİHV Dokümantasyon Merkezi, Onur Ayı etkinliklerine yönelik hak ihlallerine ilişkin bilgi notu hazırladı.

Bilgi notuna göre, 20 Mayıs 2022 - 26 Haziran 2022 tarihleri arasında Onur Yürüyüşlerine yönelik 7 polis müdahalesinde en az 526 kişi işken ve kötü muamele ile gözaltına alındı. 3 il ve ilçede tüm eylem ve etkinlikler yasaklandı, üniversitelerde etkinlikler engellendi.

Onur yürüyüşlerine yönelik 7 müdahalede 34’ü çocuk, en az 526 kişi işkence ve kötü muamele ile gözaltına alındı.

3 il (Çanakkale, Eskişehir, İzmir) ve 3 ilçede (Beyoğlu, Datça, Kadıköy) tüm eylem ve etkinlikler valilik ve kaymakamlıkların kararlarıyla yasaklandı. Gaziantep Valisi, sosyal medya hesabında yaptığı açıklamada Onur Ayı etkinlikleriyle ilgili 'sapkın' ifadesini kullanarak, etkinliklere izin verilmeyeceğini açıkladı. Fobik tehditler üzerine ildeki etkinlikler iptal edildi.

Üniversitelerde yasak

ODTÜ’de ve Boğaziçi Üniversitesi’nde Onur Yürüyüşü’ne yönelik polis müdahalesi gerçekleşirken, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde yapılmak istenen piknik fobik grupların tehditleri nedeniyle iptal edildi.

İstanbul’da polis, Onur Yürüyüşü’nü takip etmek isteyen gazetecileri fiziksel şiddet kullanarak uzaklaştırdı. Gazeteci Bülent Kılıç ters kelepçe ile gözaltına alındı.

Vehaber Menu