Tolga Şardan'ın ardından gözaltına alınan gazeteci Dinçer Gökçe serbest bırakıldı

Gazeteci Dinçer Gökçe, Sorumlu Yazı işleri müdürü olduğu halkv.com.tr'de yayımlanan bir habere ilişkin başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alındı. Gökçe, savcılıkta ifade verdikten sonra adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı. Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, Gökçe’nin 'Çete lideri olmakla suçlanan Turhan Döner ve Emirhan Döner’e tahliye kararı' haberi gerekçe gösterilerek hakkında soruşturma başlatıldığını ve gözaltına alındığını açıkladı.
Tolga Şardan'ın ardından gözaltına alınan gazeteci Dinçer Gökçe serbest bırakıldı
2023-11-01 19:12:19   Güncelleme: 2023-11-01 19:12:19    

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, 26 Ekim'de 'halktv.com.tr''de yayımlanan 'Çete lideri olmakla suçlanan Turhan Döner ve Emirhan Döner'e tahliye kararı' başlıklı habere ilişkin 'halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçundan resen soruşturma başlattı.

Savcılığın talimatı üzerine harekete geçen polis ekipleri, internet sitesinin sorumlu yazı işleri müdürü Dinçer Gökçe'yi gözaltına aldı.

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığınca haberdeki iddialara ilişkin yapılan incelemede, adı geçen kişilerin mahkemece tahliye edilmedikleri, Bakırköy Ağır Ceza Mahkemesince verilen ve kesinleşen hapis cezaları nedeniyle Kırıkkale ile Edirne'de cezaevinde bulundukları, çete lideri ve örgüt üyelerinin tahliye edildiğine ilişkin haber içeriğinin gerçeğe aykırı ve yanıltıcı nitelikte olduğu belirlendiği belirtildi.

Gökçe, Bakırköy Cumhuriyet Savcısı Yusuf Demir’e ifade vermesinin ardından adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı. 

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, Gökçe’nin 'Çete lideri olmakla suçlanan Turhan Döner ve Emirhan Döner’e tahliye kararı' haberi gerekçe gösterilerek hakkında soruşturma başlatıldığını ve gözaltına alındığını açıkladı.

'Haber içeriğinin yargıya olan güven ve itibarı sarsmaya yönelik olduğu görülmüştür'

Başsavcılığın açıklaması şöyle:

'26.10.2023 Perşembe günü saat 19.29 tarihinde halktv.com.tr haber sitesinde yayınlanan ‘çete lideri olmakla suçlanan Turhan Döner ve Emirhan Döner'e tahliye kararı’ başlıklı haber içeriğinde; yedi suçtan 44 yıl hapis cezası alan E. D. ile 34 yıl hapis cezası alan T.D.’nin Bakırköy 20. Ağır Ceza Mahkemesince tahliyelerine karar verildiğine ilişkin haber yayınlanmıştır. Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığınca yapılan incelemede;

Haber içeriğinde adı geçen kişilerin mahkemece tahliye edilmedikleri, Bakırköy Ağır Ceza Mahkemesince verilen ve kesinleşen hapis cezalarını Kırıkkale ile Edirne Kapalı İnfaz Kurumunda infaz etmekte oldukları, çete lideri ve örgüt üyelerinin tahliye edildiğine ilişkin haber içeriğinin gerçeğe aykırı ve yanıltıcı nitelikte olup, kamuoyu nazarında yargıya olan güven ve itibarı sarsmaya yönelik olduğu görülmüştür.

Tamamen gerçeğe aykırı haber yapılmak suretiyle kamuoyunun yanıltıldığı tespit edilerek, adı geçen haber sitesinin sorumlu yazı işleri müdürü hakkında ‘Halkı Yanıltıcı Bilgiyi Alenen Yayma’ suçundan Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Bürosu Savcılığınca Resen Soruşturma başlatılmış ve şüpheli 01.11.2023 tarihinde gözaltına alınmıştır.'

T24 yazarı Tolga Şardan da 'MİT'in Cumhurbaşkanlığı'na sunduğu 'yargı raporu'nda neler var?' başlıklı yazısı sonrası İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın re'sen başlattığı soruşturma kapsamında gözaltına alınmıştı.

Bildirici: Gazetecileri cezalandırma ve gözdağı çabası

Medya Ombudsmanı Faruk Bildirici, Şardan'ın ardından Gökçe'nin de gözaltına alınmasına ilişkin olarak, X hesabından şu ifadeleri kullandı: 

'Tolga Şardan’dan sonra Dinçer Gökçe’nin de gözaltına alınması itibarı yerlerde düşen yargının, çarpıklıkları açığa çıkaran gazetecileri cezalandırma ve gözdağı çabası. Muhalif medyanın da iktidar medyası gibi yargıdaki kokuşmayı görmezden gelsin istiyorlar. Ama korkutamazlar…'

Bengü Şap Babaeker, Gökçe'nin iş yerinden gözaltına alındığını belirterek, 'Dinçer Gökçe ‘yanıltıcı haber’ suçlamasıyla gözaltında. İfadeye çağrılsa gitmeyecek miydi? İş yerinden alındı, bu gözdağı değil de nedir?' diye tepki gösterdi.