Türkiye ateist bir başbakan adayına oy verir mi?

Türkiye ateist bir başbakan adayına oy verir mi? İşte yanıtı...
Türkiye ateist bir başbakan adayına oy verir mi?
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2022-04-09 00:46:25    

Radikal Poltio'nun son anketini değerlendirdi ve  bir tabu yıkıcı buldu..

Radikal'de yer alan habere göre ülkemizdeki seçmen kitlesi genel olarak 'sağ' ya da 'sol' görüşlü olarak ayrıştırılır. Bunlar içerisinde de sağ görüşlü seçmenlerin homojen bir yapı olarak inanç kriterini önde tuttukları söylenebilir. Öyle ki kuruluş ilkeleri arasında Laiklik yer alan bir ülke olmamıza rağmen, pek çok seçim döneminde inanç siyaset için önemli bir malzeme olmuştur. Bırakın herhangi bir dine mensup olup olmamayı, aynı dine mensup adaylar arasında bile mezhep tartışmaları ne yazık ki siyasette bir 'sataşma' enstrumanı olarak kullanılıyor. Son dönemlerde farklı kutuplaşmalar olsa da genel olarak seçmenleri etkileyen faktörler arasında inanç yine ön planda gözüküyor. Gerçekten öyle mi? Poltio'da yayınlanan 'Oyunuzu belirlerken hangisi daha etkili?' sorusuna yanıt veren 8.920 kişi aslında inanç kriterinin pek de öneminin kalmadığını gösterir nitelikte. 

Bu tabloyu yorumlamak gerekirse ' Siyasi Kimlik' çok önemli bir oy verme sebebi olarak ön plana çıkmış. Yani hala kafalardaki sağ ve sol algısı sandık başındaki kararı etkiliyor.

Geçmiş dönem performansı ise bir handikap meselesi. Çünkü eğer seçmen geçmiş dönem performansına dikkat ediyorsa, açıkçası muhalefet partilerinin kadrolarının büyük bir çoğunluğu geçmiş dönemi olmayan, olsa da hatırlanmayan isimler. Yaklaşık 14 seneye yakın bir süredir Türkiye aynı iktidar tarafından yönetiliyor ve muhalefet partilerinin ülke yönetiminde bir etkinlikleri yok. Bu durumda pek çok siyasinin geçmiş performansını değerlendirmek çok zor.

Lider yine çok önemli bir figür ve insanlar 'lik bir çoğunlukla lidere bakıp oy veriyor.

Vaadlerin neredeyse bir önemi kalmamış gibi. 'Şunu yapacağız' şeklinde cümlelerin seçmende pek etkili olacağını bu ankete bakarak söylemek zor.

Yurdum insanı oy verdiği partinin temsil ettiği dini özellikleri neredeyse hiç önemsemiyor, öyle ki buna medya etkilerini, aşiret baskılarını da ekleseniz bile ancak %3'lük bir dilim oluşuyor. Bu da kafalarda şunu uyandırıyor; Bu ülkeyi ateist bir başbakan yönetebilir. Siyasi kimliği çoğunluktan yana olsun, geçmiş dönem performansı yüksek olsun ve bir lider olarak karizmatik olsun yeter. Türkiye her ne kadar dini konuların hassas görüldüğü bir ülke olarak bilinse de bu ankete göre durum sandığımızdan biraz farklı olabilir. En azından sandık başında dini değerler biraz geri planda kalıyor gibi...