Amerikalı iktisatçı Arthur Okun tarafından geliştirilen, işsizlik oranıyla enflasyon oranının toplanmasından oluşan bir gösterge olarak ortaya konulan Sefalet Endeksi'nde Türkiye 40 ülke arasında 4'üncü sıraya yerleşti.
Çoğu ülke için işsizliğin artan fiyatlardan daha büyük bir tehdit oluşturduğunu ortaya koyan endekse göre Türkiye'de yurttaşlar çifte tehdit ile yoksullaşıyor.
East Capital Gelişmekte Olan ve Öncü Piyasalar Yatırım Danışmanı Emre Akçakmak, Uluslararası Para Fonu (IMF), Dünya Bankası ve Bloomberg verilerine dayandırarak gelişmekte olan (emerging) ve sınır (frontier) piyasalar kategorisine giren 40 ülkenin Sefalet Endeksi'ndeki yerini hesapladı.
Sözcü gazetesinden Mehtap Özcan Ertürk'ün haberine göre; en son açıklanan işsizlik ve enflasyon verilerinin toplamıyla oluşturulan endekste Türkiye 29.3 puan ile Arjantin (51.7), Nijerya (50.6) ve Güney Afrika'nın (35.4) ardından dördüncü sıraya yerleşti. Endeks çoğu ülke için işsizliğin artan fiyatlara göre daha büyük bir tehdit oluşturduğunu da ortaya koydu.
Arjantin birinci, Bahreyn sonda
40 ülkenin yer aldığı endeksin son sıralarında Bahreyn, Tayland, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Umman yer alıyor.
Bahreyn, eksi yüzde 3 enflasyon ve yüzde 4.1 işsizlik oranı ile sefalet endeksinde puanı en düşük ülke olurken, Tayland'da enflasyon eksi yüzde 0.1, işsizlik ise yüzde 1.9 oranında seyrediyor.
2018'den bu yana ağır bir kriz yaşayan Arjantin yüzde 41 enflasyon ve yüzde 11 işsizlik oranı ile sefalet endeksinde birinci sırada. Dünyanın sayılı petrol üreticilerinden biri olmasına rağmen az gelişmişliği ile göze çarpan Batı Afrika ülkesi Nijerya ise yüzde 17.3 enflasyon ve yüzde 33.3 olan işsizlik oranı ile ikinci sırada.
Afrika'nın en zengin ülkesi Güney Afrika yüzde 2.9 enflasyon oranına karşın yüzde 32.5'e ulaşan yüksek işsizlik oranı ile üçüncü sıraya yerleşti. Türkiye ise mart itibarıyla yüzde 16.2'ye çıkan enflasyon ve 2020 sonu itibarıyla yüzde 13.2 olan işsizlik oranı ile 4'üncü sırada yer aldı.