Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konseyi, basın toplantısı düzenledi. Bianet'in aktardığına göre toplantıda konuşan TTB Merkez Konsey Başkanı Şebnem Korur Fincancı, salgındaki ölümlerinde önlenebilir olduğunu ancak buna rağmen ölümlerin her gün arttığını belirtti.
Artan ölümleri “sosyal cinayet” olarak tanımlayan Korur Fincancı, bir an önce gerekli tedbir ve önlemlerin alınması gerektiğini söyledi.
TTB Merkez Konseyi Üyesi Doç. Dr. Ali İhsan Ökten ise, “Her gün ölüm sayıları artıyor, emekçiler, işsizler, dar gelirliler, ve esnaf hastalanmaya ve ölmeye devam ediyor” dedi.
"Türkiye altıncı sıraya yükseldi"
Dünyadaki ve Türkiye’deki COVID-19 sayılarına dikkat çeken Ökten, şöyle konuştu: "Dünyada vaka sayısı 126 milyonu aştı hayatını kaybedenlerin sayısının ise 2 milyon 800 bin oldu.
Türkiye 28 bin 731 yeni vaka ile Brezilya, Amerika, Hindistan, Fransa ve Polonya’nın ardından 6’ıncı sıraya yükselmiş durumda. Ülkemizde vaka sayısı 3 milyonun üzerine çıkarken toplam can kaybı 30 bini aştı.
Ancak biz biliyoruz ki 100 binin üzerinde fazladan ölüm var ülkemizde. Biz baştan beri bu verilerin gerçeği yansıtmadığını ifade ediyoruz. COVID-19’dan günlük ölümlerin sayısı 157’ye yükseldi. Bu iki hafta önceki rakamın iki katına yaklaşmış çok ciddi bir yükselişi bize göstermektedir.”
"Bulaşma riski artıyor"
Türkiye’deki aktif hasta sayısında ciddi bir yükseliş olduğu belirten Ökten, aktif hasta sayısındaki yükselişin bulaşma riskinin de arttırdığını söyledi.
Risk haritasını da yorumlayan Ökten “Koronavirüs vakalarına ilişkin risk haritasında 39 il kırmızıya dönerken, Türkiye’nin yarısından fazlasının kırmızıya dönüştüğünü, yüksek ve çok yüksek riskleri ele aldığımızda ise Türkiye’deki illerin yaklaşık olarak tamamının riskte olduğunu söyleyebiliriz” dedi.
Ökten, son olarak talepleri sıraladı:
* Ekonomik ve sosyal tedbir paketleriyle ekonomik sıkıntısı olan yurttaşlar desteklensin.
* Başta yoksul kesimler olmak üzere halka parasız ve nitelikli maske dağıtılsın su ve hijyen ürenleri ücretsiz sağlansın.
* Vaka sayıları başta olmak üzere ölüm sayıları açıklansın. Aşıyla beraber topluma şeffaf bilgiler verilsin
* Gelinen aşamada bilim kurulunun aldığı kararlar açıklansın, alınan kararlar iktidar tarafından uygulansın, uygulanmıyorsa da bilim kurulu buna ortak olmasın ve durumlarını yeniden gözden geçirsin.
* Sağlık Bakanlığı başarısız olduğunu kabul etsin, tüm sorumlular istifa etsin. Başta sağlık örgütleri olmak üzere toplum katılımının önemsenerek dayanışma içerisinde ortak akılla bir mücadele stratejisi yürütülsün.
* Aşıda patentin kaldırılmasına yönelik uluslararası çaba gösterilsin.
* Son haritalamaya göre 100 bin kişiye yeni vaka sayısının 100’ü aştığı şehirlerde seyahat kısıtlaması getirilsin.
* Sağlık çalışanlarının talepleri ve gerekli koşulları karşılansın, COVID-19 meslek hastalığı olarak kabul edilsin.
* KHK’lılar başta olmak üzere yeterli sayıda sağlık ataması yapılsın.”