Türkiye'de 20 milyona yakın Facebook kullanıcısının bilgileri sızdırıldı

Facebook'tan sızdığı ortaya çıkan kişisel veriler arasında, Türkiye'den de 19 milyon 638 bin 821 kişinin bilgileri bulunuyor.
Türkiye'de 20 milyona yakın Facebook kullanıcısının bilgileri sızdırıldı
2021-04-04 14:13:28   Güncelleme: 2022-02-24 22:51:04    

Facebook'tan sızdırılıp az bilinen bir hacker sitesinde yayımlanan 533 milyon Facebook kullanıcısına ait bilgiler arasında, Türkiye'den de yaklaşık 20 milyon kişinin verilerinin bulunduğu ortaya çıktı. Siber suçları inceleyen istihbarat şirketi Hudson Rock'ın teknoloji müdürü Alon Gal'ın yaptığı araştırmaya göre, toplamda 106 ülkeden 533 milyon kişinin verileri sızarken, Türkiye'den de 19 milyon 638 bin 821 kişinin bilgileri paylaşıldı.

Facebook'ta yaşanan söz konusu sızıntı, ilk olarak Ocak 2021'de ortaya çıkmış, veriler bir hacker forumunda paylaşılmıştı. Sızıntı şimdi, Alon Gal'in araştırmasıyla yeniden gündeme geldi. Gal, bu verilerin cumartesi günü bir hacker forumunda paylaşıldığını tespit etti.

HANGİ BİLGİLER HACKLENDİ?

Konuyu haberleştiren Business Insider sitesine göre, yayımlanan kişisel veriler arasında kullanıcıların telefon numaraları, e-posta adresleri, doğum tarihleri, konumları, ilişki durumları paylaşımları gibi özel bilgileri yer alıyor. Business Insider, paylaşılan verilerin doğru olduğunun saptandığını da yazdı.  

'KİMLİK HIRSIZLIĞINDA KULLANILABİLİR'

Business Insider'a konuşan Gal, söz konusu durumu, bu hacker forumundaki bir kullanıcının 533 milyonu aşkın Facebook üyesinin telefon numaralarını bir ücret karşılığında vermeyi vaat eden bir otomatik bir botun reklamını yapmasıyla fark ettiğini anlattı. Gal, bilgilerin artık ücretsiz olarak herkese açık göründüğünü ve siber suç açısından büyük bir risk teşkil ettiğini vurguladı. Gal, siber suçluların bu bilgileri kimlik hırsızlığı veya hackleme girişimlerinde kullanabileceğini belirtti. 

ABD'DE 32 MİLYON KİŞİNİN VERİLERİ ÇALINDI

Habere göre, söz konusu hacker forumunda 106 ülkeden 533 milyon kullanıcıya ait bilgiler paylaşıldı. Bu kullanıcıların 32 milyonu ABD'de, 11 milyonu İngiltere'de, 6 milyonu Hindistan'da bulunuyor.

Bir Facebook sözcüsü söz konusu verilerin 2019'da yapılan bir yama sırasında sızdığını söylerken, Business Insider Telegram aracılığıyla hackera ulaşmaya çalıştığını ama yanıt alamadığını yazdı

Vehaber Menu