Türkiye'den ABD'ye: Kaçacak acilen tutuklayın!

Adalet Bakanlığı’ndan Fetullah Gülen’in iadesi için ABD’ye gönderilen yazıda, 'Başka bir ülkeye kaçmadan acilen tutuklayın' dendi.
Türkiye'den ABD'ye: Kaçacak acilen tutuklayın!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

Adalet Bakanlığı’ndan Fetullah Gülen’in iadesi için ABD’ye gönderilen yazıda, “Bu şahıs 15 Temmuz 2016 tarihindeki kanlı darbe teşebbüsünün talimatını veren kişi olarak tutuklanması talebiyle aranmaktadır. Kanada, Güney Afrika gibi üçüncü bir ülkeye kaçacağına ilişkin istihbari bilgilerimiz var. Başka bir ülkeye kaçmadan acilen tutuklayın” dendi. Yazıda Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’ın tanık ifadesi de yer aldı.

Hürriyet'ten Oya Armutçu'nun haberine göre, Türkiye'nin, 15 Temmuz darbe girişiminin “emrini verdiği, komuta ettiği” gerekçesiyle geçici tutuklama talep ettiği Fetullah Gülen için ABD’yi “Kaçacak, acilen tutuklayın” diye uyardığı ortaya çıktı. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’ın, darbenin başı olarak kendisinin Fetullah Gülen’le görüştürülmek istendiğine ilişkin tanık ifadesi ve itirafçı askerlerin, darbe girişiminin Gülen’in emriyle yapıldığı ve planları onun onayladığı yolundaki ifadeleri de dosyaya delil olarak girdi.

ABD’ye gönderilen yazıda, “Bu şahıs 15 Temmuz 2016 tarihindeki kanlı darbe teşebbüsünün talimatını veren kişi olarak tutuklanması talebiyle aranmaktadır. Kanada, Güney Afrika gibi üçüncü bir ülkeye kaçacağına ilişkin istihbari bilgilerimiz var. Bu nedenle başka bir ülkeye kaçmadan acilen tutuklayın” talebinde bulunuldu.

MAHKEMENİN YAKALAMA KARARI

Adalet Bakanlığı’nın yazısında, Gülen’e geçici tutuklama talebinin, Türkiye ile ABD arasındaki "Suçluların Geri Verilmesi ve Ceza İşlerinde Karşılıklı Yardım Antlaşması"nın 10’uncu maddesi kapsamında olduğu vurgulandı. Genelkurmay Başkanı Akar, tanık sıfatıyla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na verdiği ifadede, 15 Temmuz darbe gecesini anlatmış ve darbenin başı olarak Fetullah Gülen ile kendisini görüştürmek isteyen ismin, Tuğgeneral Hakan Evrim olduğunu açıklamıştı. Akar’ın bu ifadesinin yanı sıra, "FETÖ" üyeliğinden tutuklanan ve Pişmanlık Yasası’ndan yararlanmak isteyen yaveri Yarbay Levent Türkkan’ın, paralel yapı üyesi olduğunu ve darbenin nasıl planlandığını anlattığı ifadesi de Gülen’in tutuklanması talep edilen dosyaya delil olarak eklendi.

Ankara 2. Sulh Ceza Hâkimliği’nin Gülen’e ilişkin yakalama kararı da İngilizceye çevrilerek ABD’ye iletilen yazıya eklendi. Yazıda, ABD’nin Pensilvanya eyaletinde ikamet eden Gülen’e bağlı, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) içinde değişik rütbelerde görev yapan "FETÖ" mensubu askerlerin, 15 Temmuz’da Gülen’in emir ve komutası altında silahlı bir darbe girişiminde bulunulduğu kaydedildi.

Foto Galeri Videolar Son Dakika Haberler Video Kategori Foto Kategori Vehaber İletişim Künye Şikayet Menü