Azra Kohen, Eylem Şenkal ve Serap Duygulu'nun çeşitli medya kuruluşlarında ve TV programlarında psikolog olarak tanıtılmasının ardından başlayan tartışmalar sürüyor.
Sağlık emekçilerinin Kültür Üniversitesi dekanlığına Serap Duygulu ile ilgili sorduğu soru cevaplandırıldı. Üniversiteden yapılan açıklamada Serap Duygulu 4. sınıf öğrencimizdir denildi.
Kültür Üniversitesi'ne cevaplanması istemiyle gönderilen soru şu şekilde;
Kültür Üniversitesi'nden konuya verilen cevap ise şu şekilde;
FRANSIZ LAPE HASTANESİ EYLEM ŞENKAL'IN BİYOGRAFİSİNİ SİLDİ
Diğer yandan Fransız Lape Hastanesi'ne Eylem Şenkal'ın diplomasının sorulmasının ardından Spor Psikolojisi Danışmanı Zeynep Eylem Şenkal başlığı ile bulunan biyografi bilgisinin siteden silindiği görüldü.
NELER OLMUŞTU?
MEB, kendisini psikolog olarak tanıtan Azra Kohen'e psikoloji alanında meslek tanıtımı yaptırdı; tepkiler üzerine video kaldırıldı
Eğitim Bilişim Ağı (EBA) TV'de mesleki tanıtım bölümünde Radyo, Televizyon, Sinema ve Psikoloji Meslek Tanıtımı bölümünde Azra Kohen görev yaptı.
Olayın ardından sosyal medyadan birçok kişiden tepki geldi. Özellikle psikologlar ve rehberlik öğretmenleri bu konuda paylaşımda bulunurken, Twitter'da #KohenPsikologDeğil etiketi açıldı.
Televizyonlarda katıldığı yayınlarda sürekli psikolog unvanını kullanan Kohen'in bir süre önce psikolog olup olmadığı tartışılmıştı. Ardından açıklama yapan Kohen, uygulamalı psikoloji eğitimi aldığını ama klinik psikolog olmadığını söylemişti.
MEB dikkat etmeli
Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği Genel Başkanı Oğuz Özat yaptığı açıklamada, Eba'da psikoloji mezun olmayan birisinin psikolog ünvanı ile PDR hizmetine dönük paylaşım yapması görev alanımız nedeniyle bizi de ilgilendirmektedir. Türk PDR Derneği olarak gerekli resmi bildirim yapılacaktır. Ünvan sahteciliğine en önce MEB dikkat etmelidir dedi.
Azra Kohen'in avukatından Vehaber'e tehdit: Yayınlamazsanız dava açarız
Av.Celile Zelal Kartal imzasıyla gönderilen mailde Müvekkilimize konu hakkında açıklama yapma imkanı tanımayan ve müvekkilimizin sanki psikoloji alanında insanları kandırmaya yönelik davranışlar içinde bulunduğu ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan videoda meslek tanıtımı yapma hak ve yetkisine sahip olmadığı algısını oluşturan haber ile ilgili olarak tekzip yayınlanmasını; aksi takdirde müvekkilimizin kişilik haklarını ihlal edilmesi nedeni ile gerekli yasal işlemlerin başlatılacağı hususunu tarafınıza bildiririz. ifadelerine yer verildi.
TEKZİP NEDİR, NASIL GÖNDERİLİR, TEHDİT İLE TEKZİP ARASINDAKİ FARKLAR NELERDİR?
Tekzip, sözlük anlamıyla, bir haberi yalanlamadır. Yalanlama ise, doğal olarak bir cevap vermeyle veya düzeltmeyle yapılabilir. Diğer bir deyişle, hakkında şeref ve haysiyetini ihlal edici veya gerçek dışı yayın yapılan bir kişi, bu yayına karşı, ancak cevap vererek veya düzeltme yazarak kendisini savunabilir. Düzeltme ve cevap hakkının kullanılması, ilgili kişiye, yayın konusu saldırıda yer alan bilgilerin gerçeğinin ne olduğunu kamuoyuna açıklama fırsatı verir. O hâlde tekzip, yöneltilen suçlamaların cevabının verilmesini amaçlayan bir açıklama davranışıdır. Tehdit ise her ne kadar TCK madde 106’da en genel anlamıyla bir kişinin bir başka kişiye veya o başka kişinin yakınının canına, vücut veya cinsel dokunulmazlığına ya da mal varlığına yönelik hukuka aykırı bir saldırı gerçekleştireceğinin bildirilmesi olarak tanımlansa da Türkçe'de Benim istediğim hizaya geleceksin, yoksa sana şunu yaparım dayatmasıyla da karşılık bulmaktadır.
YAYINLAMIYORUZ!
Elimize ulaşan metin, haberin içeriğinden tamamıyla uzaklaşmış, manipülasyon içeren, dayatmacı, her şeyi ben bilirim edasıyla yazılmış, basın kuruluş ve emekçilerini kendi hizasına sokmaya çalışan, tekzipten çok bir tehdidi andırdığı için, basın özgürlüğüne yönelik bir hamle olduğu için içeriğine yer vermeyeceğimizi üzülerek belirtmek isteriz.
TV programlarına 'uzman psikolog' unvanıyla çıkan Serap Duygulu psikoloji eğitimi almadı mı?
Basın kuruluşları eğitim almayan kişileri psikolog, psikiyatrist, uzman psikolog gibi unvanlarla sunmaya devam ederken TV programlarında bu unvanlarla görülen çoğu kişinin de hiçbir şekilde eğitim almadığı ortaya çıktı.
Azra Kohen, Eylem Şenkal gibi isimlerin psikolog olarak sunulması tartışmaları sürerken, sosyal medyada da yetkisiz kişiler psikolog unvanını kullanmaya başladı.
DİPLOMASI SORULDU, CEVAP VEREMEDİ
Psikoloji alanında lisans almış bir psikolog olduğunu belirten sosyal medya kullanıcısı Serap Duygulu'nun psikolog değil öğrenci olduğunu belirterek kendisine şu soruları sordu;
MEZUN OLDUĞUNUZ BiR ÜNİVERSİTE YOK, NEYE DAYANARAK BU UNVANLARI KULLANIYORSUNUZ?
Serap Hanım merhaba, Bu flood aracılığıyla size -psikolog ve -uzman psikolog unvanlarını neye dayanarak kullandığınızı sormak istediğim için yazıyorum.
1- Psikoloji, Lisans mezuniyetinizin olduğu bir üniversite bilgisine ulaşamadım.
Size bunu açıkca sorduğumda sayfanızda, 2005 dediniz. Istanbul Kültür Üniversitesi, 2007 yılında psikoloji bölümünü kurmuş ve şu an öğrencisi olduğunuz okulun öğrencileri aynı sınıfta olduğunuza dair ibareler kullandı.
PSİKOLOG DEĞİL ÖĞRENCİSİNİZ
Anladığım kadarıyla hala psikoloji lisans alanında öğrencisiniz.
2- İnternetteki öz geçmişinizden yola çıkarak, İstanbul Ticaret Üniversitesi, Uygulamalı Psikoloji Tezsiz Yüksek Lisans programına katıldığınızı görüyorum.
Ama yüksek lisans tezli ya da tezsiz psikolog/ uzman psikolog unvanı vermez.
3- Herhangi bir Doktora (Ph.D.) mezuniyetinizin olduğu bir üniversite göremedim. Yöktez' de isim soyisimden yola çıkarak arama yaptım. Ama yine ulaşamadım.
SORULARIMIZI SİLMEYİN, BİZİ ENGELLEMEYİN, CEVAP VERİN
Instagram yorumlarınızı kapatmak, yaptığınız yorumları ve gönderileri silmek, soru soranları engellemek yerine sizi açıklama yapmaya davet ediyoruz.
TEPKİ YAĞDI
Sorulan soruların ardından sağlık emekçileri duruma tepki gösterdi. Sağlık Bakanlığı'na ve Türkiye Psikoloji Derneği'ne çağrıda bulunarak yetkisiz kişilerin programlara çıkarılmasına ve 'sahte psikolog' akımına artık son verilmesini istedi.
Psikologlar ve öğrenciler: Eylem Şenkal diploman nerede?
Azra Kohen'in kendisini psikolog olarak tanıtmasına tepki gösteren sağlık emekçileri ve öğrencileri Eylem Şenkal'a da diploma sordu.
Sosyal medyada yaptıkları paylaşıma İstanbul Tabip Odası ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'yı da etiketleyen sağlık emekçileri üzerinde Spor Psikolojisi Danışmanı Zeynep Eylem Şenkal unvanının yer aldığı bir görsel paylaştı.
EYLEM ŞENKAL PSİKOLOJİ DANIŞMANI MI?
fransizlape.com isimli web sitesinde yer alan bilgiye göre Marmara Üniversitesi Spor Bilimlerinden mezun olduktan sonra sporcu psikolojisi konusunda çalışmalar yapmaya başladı. İngiltere Londra’da beş yıl kaldı ve burada BBP University’de yüksek lisans psikoloji eğitimini tamamladıktan sonra Premier League” takımlarından Chelsea ve Arsenal futbol kulübünde çalıştı. Şu anda İstanbul’da Fransız Lape hastanesinde sporcu psikolojisi danışmanlığı hizmeti vermektedir.
ŞARKICI YELDA BAŞARAN DA YAŞAM DANIŞMANI OLDU
İstanbul Üniversitesi Cerrah Paşa Fakültesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümünde eğitim gören şarkıcı Yelda Başaran da psikoloji alanına geçiş yaptı.
Kendisini psikolog olarak tanıtan Tuğba Şen tepki gördü! İlkokul terkim...
Instagram üzerinden açtığı danışman.anne hesabıyla kendisini psikolog olarak tanıtan, diplomasını soran diğer psikologlara hakaret eden Tuğba Şen isimli kişi tepki gördü.
Psikologlara verdiği yanıtta Şen'in eğitimi olmadığı halde seans yaptığı, panik atağı bir seansta geçirdiğini iddia ettiği belirtiliyor.
PSİKOLOJİ ALANI ÜFÜRÜKÇÜLÜĞE ÇEVRİLDİ
Sağlık emekçileri Azra Kohen, Eylem Şenkal gibi isimlerin kendilerini psikolog olarak tanıtmalarına tepki gösterirken sosyal medyada son dönem artan sahte psikologları da deşifre etmeye başladı. Uzmanlar bu kişiler aracılığıyla psikoloji alanının bilimsel içeriğinin boşaltılarak yeni bir meslek yaratılmaya çalışıldığı görüşünde.
FALCILIK, BÜYÜCÜLÜK, KUANTUM, PSİKOLOJİ
Tepkilerde fal bakan, büyü yapan kişilerin bile müşterilerine 'danışanım' diye yaklaşmaya başladığına dikkat çekilirken son dönem artan bu furyaya karşı yetkisiz kişilerden uzak durulması konusunda çağrı yapıldı.