Ümit Özdağ ile Kılıçdaroğlu arasındaki protokol evrensel hukuk normlarına uyuyor mu?

Ümit Özdağ ile Kılıçdaroğlu arasında imzalanan prokolde kayyum detayı tartışma yarattı. Peki kayyumun demokrasilerde karşılığı nedir, evrensel hukuk normlarına uyuyor mu?
Ümit Özdağ ile Kılıçdaroğlu arasındaki protokol evrensel hukuk normlarına uyuyor mu?
2023-05-24 21:38:03   Güncelleme: 2023-05-24 22:14:33    

Aslında kayyum atamanın hukuka uygun bir girişim olup olmadığını anlamak için Cumhurbaşkanı'nın ölümü halinde yapılan uygulamalara bakmak yeterli.

Cumhurbaşkanlığı makamının herhangi bir nedenle boşalması halinde, kırk beş gün içinde cumhurbaşkanı seçimi yapılır. Yenisi seçilene kadar cumhurbaşkanı yardımcısı Cumhurbaşkanlığına vekâlet eder ve cumhurbaşkanına ait yetkileri kullanır.

Yani Cumhurbaşkanı'nın vefatı halinde yerine başka bir partiden biri değil, halkın seçtiği partiden biri atanıyor. O da seçimler yapılana kadar...

KAYYUM UYGULAMASI SUİSTAMELE AÇIK, HUKUKTAKİ KARŞILIĞI: DARBE

Bir kamu görevlisinin suça karışması halinde yerine halkın seçmediği, başka bir partiden birinin atanmasının evrensel hukuk normlarındaki karşılığı darbedir. Üstelik iktidarı elinde bulunduran partinin suç üretip seçilemediği bölgelerde yönetime el koyma suistimalini beraberinde getirir.

Dolayısıyla Ümit Özdağ ile Kılıçdaroğlu'nun imzaladığı protokolun AKP'nin uyguladığı uygulama ile farklı olduğu görüşü gerçeği yansıtmıyor.