Uzmanlar inceledi: O fotoğrafı saldırıyı bilen biri mi çekti?

Sultanahmet'teki patlama anında çekilen ve CNN Türk muhabiri Özgen Aydos tarafından Twitter’a yüklenen fotoğraf, uzmanlar tarafından incelendi.
Uzmanlar inceledi: O fotoğrafı saldırıyı bilen biri mi çekti?
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

Sultanahmet'teki patlama sırasında çekilen fotoğraf uzmanlar tarafından incelendi. Sözcü'den Ali Gülen'in haberine göre, Sultanahmet’teki Dikilitaş’ın yanında tam da patlama anını gösteren, bir anlamda "Hayatın durduğu sıfır noktasını“ gösteren o fotoğrafın sırrı tartışılıyor. Almanlar, hemen o fotoğrafı uzmanlara izletti. Fotoğrafın açısı, orada insanların patlama sırasında duruşları, yayınlanış saati ve her şey teknik analize tabii tutuldu ve şu sonuca varıldı: Evet, fotoğraf gerçek ama çekenin bir daha paylaşmaması şüphe çekici…

HER BAKIMDAN İNCELENDİ

Fotoğrafı, diğer tüm bölge fotoğraflarıyla incelettiği uzmanlar, ilk olarak bu açıdan fotoğrafın doğru olduğuna karar verdi. Canlı bombanın, orada bir bankın yanında olduğu ve bu sırada Alman turistlerin ayakta olduğu belirlendi.

Fotoğraf, saat 10.46’da CNN Türk’ün muhabiri Özgen Aydos tarafından twitter’a yüklendi. Bir turist rehberinin çektiği öne sürülen bu görüntünün sosyal medyaya düşme saati saldırıdan tam 11 dakika sonraydı.

SALDIRIYI BİLEN BİRİ Mİ ÇEKTİ?

Fotoğrafı kimin çektiği ise şu ana kadar netleşmedi. Fotoğrafı, saldırıya yardım eden ya da saldırıyı bilen biri tarafından çekilmiş olabileceği de öne sürülüyor.  Ancak o zaman  aşırı islamcıların bir sitesinde ya da terör örgütünün sitesinde yayınlanmaması da, şaşırtıyor.

Fotoğraftaki en önemli detay, bomba patlayıp her tarafı alevler kapladığı halde, Dikilitaş’ın yanındaki parmaklıklarda 4 kişinin ayakta duruyor görünmesi. Alman uzmanlar, patlamada anında öldükleri sanılan bu kişilerin nasıl o anda ayakta kalabildiğinin açıklamasını da şöyle dile getiriyor.

İNSANLAR DONAR KALIR…
“İnsanların böyle bir patlama anında, patlamayla birlikte reaksiyon göstermesi imkansız. İnsanlar böyle şiddetli bir patlamada ancak bir süre (bir kaç salise) geçtikten sonra reaksiyon verebiliyor. Burada insanların ayakta duruyor olması, fotoğrafın gerçek olmadığı anlamına gelmiyor.“

KAYNAK, BİR DAHA PAYLAŞMADI
Alman Bild gazetesi, bu raporu yayınlarken, saldırıdan hemen sonra böyle bir fotoğrafı hazırlayıp yayınlamanın da zaten o kadar sürede mümkün olamayacağını belirtti.

Bir anlamda, hayatın durduğu o anı, sıfır noktasını gösteren bu fotoğrafın, sadece bir kez paylaşıldıktan sonra kaynağı tarafından bir daha paylaşılmaması ise şüpheleri çekiyor. Asıl tartışma konusu da bu oluyor.