Van Gogh’un kesik kulağı dünyayı dolaşıyor!

Ressam Vincent Van Gogh’un, DNA kullanılarak yeniden yaratılan kesik kulağı dünyayı dolaşıyor.
Van Gogh’un kesik kulağı dünyayı dolaşıyor!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

Kulak, DNA sanatçısı Diemut Strebe tarafından, ünlü ressamın erkek kardeşi Theo’nun torununun torunu Lieuwe van Gogh’un canlı hücrelerinden ressamın otoportrelerinden de faydalanılarak yaratılmıştı.

‘Kulak’ bir mikrofon sistemi aracılığıyla, sizi duyabiliyor. Mikrofona konuştuğunuzda ses, bir yazılım aracılığıyla bir bilgisiyar işlemcisine iletiliyor ve önceden kaydedilmiş seslerle eşleştirilip kulağın ne dendiğini algılaması sağlanıyor.

Van Gogh’un, 1888 yılında kendisi tarafından kesildiği düşünülen sol kulağının birebir kopyası, Almanya’dan sonra şimdi de Amerika Birleşik Devletleri’nde; 5 Aralık tarihine kadar New York Manhattan’da bulunan Ronald Feldman Sanat Galerisi’nde sanat severlerin ziyaretine açık olacak.

Strebe’nin üç boyutlu bir yazıcı teknolojisi aracılığıyla yarattığı kulak, yıllarca korunabileceği varsayılan, besleyici çözelti içerikli bir kutuda saklanıyor.

Yine kendisi gibi ünlü bir ressam olan arkadaşı Paul Gauguin’le yaşadığı bir tartışmanın ardından Van Gogh’un kendi kulağını kestiği ağırlıklı inanış olsa da, kimi sanat tarihçileri Van Gogh’un kulağının, malum tartışma esnasında Gauguin tarafından (bilerek ya da kendini savunma amaçlı) kesilmiş oldabileceği iddiasında.

Van Gogh’un, kesik kulağının bandajla sarılı olarak resmedildiği bir de otoportresi var.

Dünyanın en pahalı sanat eserleri arasında bulunan tablolarıyla özellikle yirminci yüzyıl resim sanatında büyük etki yaratan Van Gogh, hayatının son yıllarını ağır bir akıl hastalığının pençesinde sürdürmüştü.

Yaşamı sadece 37 yaşındayken son bulan sanatçının ölüm nedeni de yine genel inanışa göre, intihar.

Diken