Veganlar Mimar Sinan Üniversitesi'nde kampanya başlattı!

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nde vegan-vejetaryen öğrenciler 'Vegan Menü İstiyoruz' başlıklı imza kampanyası başlattı.
Veganlar Mimar Sinan Üniversitesi'nde kampanya başlattı!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nde vegan-vejetaryen öğrencilerin change.org üzerinden başlattıkları imza kampanyasında şu ifadelere yer verildi;

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi öğrenci ve personeli olarak üniversite yemekhanelerinde vegan menünün de yer almasını talep ediyoruz. Vegan beslenme biçimi, etik nedenlerle et, süt, yumurta gibi tüm hayvansal ürünleri tüketmeyi reddetmektedir. Tahıl, bakliyat, sebze, meyve, kuruyemiş vb. gıdaları tüketmeyi içeren veganlık, vejetaryen beslenme biçimini benimseyen personel ve öğrencileri de kapsamaktadır.

Etik nedenlerle birlikte, hayvansal ürünlere karşı alerjisi olan ve sağlık nedenleriyle, hayvansal ürün tüketmeyen bireyler için de vegan menü, alternatif bir beslenme biçimi olabilmektedir. Dolayısıyla üniversite yemekhanelerinde vegan menü sunulması, kampüslerde yemek bulma anlamında ciddi sorun yaşayan hem veganlar ve vejetaryenler için hem de alerjik ve sağlık nedenleriyle hayvansal ürün tüketmeyen bireyler için en uygun çözüm olmaktadır.

Üniversitelerde beslenme hakkı, tıpkı barınma hakkı gibi en temel insan hakları arasında yer almakta ve eğitim kurumlarının hem personele hem de öğrencilere sunmakla yükümlü olduğu bir hizmet olarak kabul edilmektedir. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi yemekhanelerinde çıkan menülerde, hayvansal ürün içermeyen herhangi bir seçenek yer almamaktadır. Bu durum, personel ve öğrencilerin kampüs içinde yemek olanaklarından yararlanmasına engel oluşturmaktadır. Üniversitelerin, temel hizmetleri içinde yer alan beslenme hizmetinin, bireylerin gereksinimleri göz önünde bulundurularak düzenlenmesi ve hizmet alanının genişletilmesi artık bir gereklilik haline gelmiştir. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi de beslenme ihtiyaçlarına yönelik hizmet üreten üniversitelerin arasına katılarak, yeni sosyal ihtiyaçların ve etik değerlerin geliştirilmesine katkıda bulunmuş olacaktır.

Yemekhanelerde vegan menü alternatifi oluşturmak, zor olmadığı gibi ek bir maliyet de gerektirmemektedir. Yemekhanelerin yemek çıkarma planında, yemek kartına yapılan doluma göre kaç kişinin vegan menü rezervasyonu yaptırdığı belirlenebilir ve buna uygun sayıda vegan menü üretilebilir.

Türkiye’de son yıllarda dile getirilmeye başlanan bu talebin, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi tarafından da dikkate alınacağını, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 47. maddesinde yer alan beslenme ihtiyacından öğrencilerin en iyi şekilde yararlanmasını sağlamak ve Yüksek Öğretim Kurumları Mediko-Sosyal Sağlık, Kültür ve Spor İşleri Dairesi Uygulama Yönetmeliği’nin 15’inci maddesinde yer alan beslenme adına en iyi şekilde hizmet verilmesi hükümlerine dayanarak üniversitemizin yemekhanelerinde tıpkı dünyadaki diğer eğitim kurumlarındaki gibi personelin ve öğrencilerin etik ve sağlık beslenme biçimlerine hitap eden vegan menü sunulacağını umuyoruz.