Vehaber analizi: Mansur Yavaş aday olursa CHP neden oy kaybeder?

Geniş kesimlerin desteğini almış gibi görünen yaptığımız haberlerde bizlerin de etkilerini gördüğü Mansur Yavaş'ın aday olarak sunulması yönünde ciddi baskılar görülüyor, dahası bazı ünlü isimler anketler yapıyor. 'Mansur Yavaş aday olursa CHP kesin kazanır' algısı yaratılıyor. Bize göre bu büyük bir yanılgı.
Vehaber analizi: Mansur Yavaş aday olursa CHP neden oy kaybeder?
2022-04-17 17:43:31   Güncelleme: 2022-04-18 21:58:41    

Türkiye'de seçmen profili incelenirse 'Bu Alevi', 'Bu Sunni', 'Bu Kayserili' gibi bir profilin hakim olduğunu görüyoruz. Hiç kuşkusuz ekonomi gerekçesiyle son seçimlerde bu profilde de kırılmalar yaşanacak fakat bu kırılma seçimin kaderini değiştirecek ciddi bir kırılma olarak karşımıza çıkmayacak. Mansur Yavaş'tan elimize kalan 'Bu MHP kökenli',  'Bu Ülkücü' görüşü nedeniyle ilk etkilerini İBB seçimlerinde gördüğümüz HDP'li seçmenin oyları baştan elenecektir. MHP'nin geçmişten günümüze oy ivmesini incelediğimizde 'ülkücülük' mefhumunun aşağı yönde istatistiklere sahip olduğunu görüyoruz. Mansur Yavaş her ne kadar yaptığı çalışmalar ile geniş bir hayran kitlesi edinmiş gibi görünse de 'seçmen profili' gerçeğinin önüne geçemeyecektir.
CHP'nin İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ile 'F Tipleri dubleks daire gibi' diyen Tuncay Özkan arasında yaşanan gizli savaşlar zaman zaman medyaya yansıdı. Muharrem İnce'nin yol ayrımının ardından Kaftancıoğlu'na yönelik Atatürk'e 'Mustafa Kemal' dedi, diyemez gibi atışmalar da medyaya yansıdı. Her ne kadar tarih okuyanlar CHP'yi 'Deniz Gezmişlerin idamına parmak kaldıran kişiler' olarak hatırlasa da bugünkü kuşak CHP'yi 'Deniz Gezmişler için pankart asan parti' olarak görüyor ve biliyor. Belki de Kılıçdaroğlu'nun 'Tuncelili' profili, Ekrem İmamoğlu'nun 'İmamoğlu' oluşunun özel bir nedeni vardır. Siyaset, düz düşünceleri, düz yaklaşımları her zaman alaşağı edecek potansiyeli içinde barındırır.

Vehaber Menu