Vize açıklaması! AB kendi payına düşeni yerine getirmeye hazır...

Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, tartışmaları süren vize serbestisi ile ilgili açıklama yaptı.
Vize açıklaması! AB kendi payına düşeni yerine getirmeye hazır...
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk,yaptığı açıklamada "AB kendi payına düşeni yerine getirmeye hazır. Türkiye kurallarla değil, kurallara göre oynadıkça işbirliğimizin geleceğinden eminim" dedi.

Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, Danimarka ziyareti sırasında  "Batı Balkan güzergahının kapatılması, Schengen kurullarına yeniden uyum ve Türkiye'yle işbirliği yapılması, Danimarka'nın yanı sıra Yunanistan ve tüm Avrupa'da hissedilebiliyor. AB kendi payına düşeni yerine getirmeye hazır. Türkiye, kurallarla değil, kurallara göre oynadıkça işbirliğimizin geleceğinden eminim" dedi. 

VİZE SERBESTİSİ KONUSUNDA NE YAŞANMIŞTI?

AB Komisyonu, 4 Mayıs'ta Türk vatandaşlarının Schengen ülkelerine vizesiz seyahat etmesini öngören bir tavsiye kararı almış ancak vizelerin kaldırılabilmesi için 72 kriterden geriye kalan 5'inin de tamamlanması gerektiğini belirtmişti. 

Bu şartlar arasında terör tanımının değiştirilmesi de bulunurken, Avrupa Parlamentosu tüm kriterler karşılanana kadar AB Komisyonu'nun teklifini oylamama kararı almıştı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin terörle mücadele ettiği bir ortamda ilgili kanunun değiştirmeyeceğini vurgulayarak, "Teröristlere çadır kurdurtacaksın ve onlara orada imkan sağlayacaksın ve bunu demokrasi adına yaptığını söyleyeceksin. Bize de 'Vize kaldıracağım bunun şartı, şunu değiştirmen...' Kusura bakma, hadi bakalım biz yolumuza gidiyoruz, sen de yoluna git. Kiminle anlaşabiliyorsan onlarla da anlaş" ifadelerini kullanmıştı.

AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır ise vizelerin kaldırılmamasının AB'yle üzerinde anlaşılan paketteki diğer unsurları da tehlikeye atabileceği uyarısında bulunmuştu. Vize serbestisi, sığınmacı krizi konusundaki mutabakatın bir parçası.

Foto Galeri Videolar Son Dakika Haberler Video Kategori Foto Kategori Vehaber İletişim Künye Şikayet Menü