WSJ: GÜLEN'İN ÜZERİNDEKİ 'HAKİ' RENGİ MONT 'ŞİFRE' OLABİLİR DİYE KONUŞULDU!

Wall Street Journal gazetesi, MİT ajanlarının Fethullah Gülen'in videolarını analiz ettiğini, cemaatçilerin gizli yazışmalarına ulaştığını ve darbenin geldiğini göremediğini yazdı.
WSJ: Gülen'in üzerindeki 'haki' rengi mont 'şifre' olabilir diye konuşuldu!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

Wall Street Journal'dan (WSJ) Joe Parkinson ve Adam Entous'un haberine göre, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) darbenin geldiğini göremedi.

Haberde konuşan Türk istihbarat yetkilileri, 15 Temmuz'dan önce MİT ajanlarının online chat odalarına sızdığını ve milyonlarca gizli mesajı çözdüğünü, ancak darbe girişimine ilişkin bir işaret bulamadığını söylediler.

MİT uzmanları, Fethullah Gülen'in vaaz videolarını da seyretti. Bir videoda, Gülen'in üzerine giydiği haki renk paltonun bir "işaret" olup olmayacağı da konuşulmuş.

Bu videonun, Gülen'in ordu içindeki takipçilerine bir mesaj olabileceği düşünülmüş, ancak bu mesajın ne olabileceği konusu netleşmemiş.

 

Haberde, MİT gibi, Amerikan istihbarat servislerinin de darbenin gelişini göremediği öne sürülüyor.

WSJ'ye konuşan ABD'li yetkililer, Gülen'in takipçilerinin darbe girşimini katıldığından şüphelendiklerini, ancak Türkiye'deki birincil kaynaklara erişimleri olmadığı için bunu bağımsız olarak doğrulayamadıklarını belirtiyorlar.

ABD'li yetkililere göre, bu nedenle Gülen'in kişisel olarak darbe girişimine katıldığına ilişkin güvenilir bir kanıt bulunmuyor.

İddiaya göre, Gülen'ciler MİT'i atlatmak için iletişimlerini katı bir disiplinle yürüttüler. Bu iletişimde Gülencilere kıdemli askeri istihbaratçılar yardımcı oldular.

Bu süre boyunca Gülen de telefon kullanmayı bıraktı ve talimatlarını yalnızca kendisini ziyarete gelen üst düzey yardımcılarına iletmeye başladı.

Bir Türk yetkilinin söylediğine göre, cemaatçiler 2014 yılından itibaren "ByLock" isimli şifreli mesaj programını kullanmaya başladı.

MİT'in geçen kış cemaatin iletişim kanallarını deşifre ettiğini ve cemaatle ilişkili 600'ü asker olmak üzere 40 bin isime ulaştığı iddia ediliyor.

Ancak Türk istihbarat yetkilileri, ByLock'taki mesajların hiçbirinin bir darbe girişimine işaret etmediğini düşünüyor.

ByLock kanalı deşifre olunca, bunu fark eden cemaatçiler başka bir mesajlaşma uygulamasına geçmişler.