X'ten İliç faciası ile ilgili paylaşımların kaldırılması talebiyle ilgili açıklama: İfade özgürlüğünü savunacağız

X şirketinin Global Government Affairs departmanı, sosyal medya üzerinden Ankara 8. Sulh Ceza Hakimliği'nin Erzincan'ın İliç ilçesinde yaşanan maden faciası sonrası 45 içerik için verdiği 'içerik kaldırma' kararını paylaştı.
X'ten İliç faciası ile ilgili paylaşımların kaldırılması talebiyle ilgili açıklama: İfade özgürlüğünü savunacağız
2024-03-02 12:59:22   Güncelleme: 2024-03-02 12:59:22    

Sözcü'nün haberine göre Bu içerikler arasında Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ'ın da 3 paylaşımı yer alıyordu. X, bu karara Ankara 9. Sulh Ceza Hakimliği'ne yaptığı itirazla karşı çıktı ve üst mahkeme, X'in itirazını kabul ederek içerik kaldırma kararını iptal etti. Şirketin açıklamasında, 'X, kullanıcılarımızı hükümet sansüründen korumak için dünya çapında hukuki mücadeleler veriyor. Bu hafta, bu mücadelelerin önemini teyit eden önemli bir karar verildi' ifadelerine yer verildi.

Hükümet, İliç maden faciası sonrası, aralarında Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ'ın üç paylaşımının da bulunduğu toplam 45 içeriğin kaldırılmasını talep etti. Bu talebe yanıt olarak şirket, 'Hükümet, içeriklerin kaldırılması yönündeki kararlara uyulmaması halinde X'i yüklü miktar para cezasına çarptırmakla tehdit etmişti' diyerek durumu açıkladı. X, verilen kararlara itiraz ederek bir üst mahkemeye başvurdu ve mahkeme, paylaşımların ifade ve basın özgürlüğü çerçevesinde korunması gerektiğine hükmederek hükümetin taleplerini geçersiz kıldı.

'Yasal yolları kullanacağız'

Şirketin açıklamasında, 'Bu sonuç, X'in kullanıcılarının ifade özgürlüğü haklarını dünya çapında koruma konusundaki kararlılığını bir kez daha teyit etmektedir. Kullanıcılarımızın ifadelerini savunmak için mevcut tüm yasal yolları kullanmaya devam edeceğiz' denilerek, ifade özgürlüğü haklarının korunması konusundaki tutumları vurgulandı.