yalçın küçük'ten erdoğan'a: çekinme yahu, diktatörüm de

yalçın küçük: başkanlık sistemi olmaz. sırf erdoğan istiyor diye olmaz.
Yalçın Küçük'ten Erdoğan'a: Çekinme yahu, diktatörüm de
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

enver aysever#39;in rs fm#39;de sunduğu lsquo;oyuna devam#39; programına telefonla bağlanan prof. dr. yalccedil;ın kuuml;ccedil;uuml;k, guuml;ndeme ilişkin soruları cevaplandı.

osmanlı ile tuuml;rkiye cumhuriyeti#39;nin kıyaslanmasıyla ilgili konuşan kuuml;ccedil;uuml;k, quot;osmanlı iyi, tuuml;rkiye kouml;tuuml; diye bir şey yok. kim souml;ylemişse uydurmuş. 5 yıllık planlar var, aydınlanma var, ismet paşa douml;nemi var. buuml;yuuml;k bir mimari iştir cumhuriyet. bunları kabul etmek muuml;mkuuml;n değil. onlar ccedil;ok garip şeyler souml;yluuml;yorlar. mustafa kemal#39;in inisiyatifi yoktu falan, bu tuuml;r laflar souml;yluuml;yorlar. birazcık da tayyip bey#39;i ouml;ne ccedil;ıkartmak iccedil;in yapıyorlar. biz bunları ciddiye alamayızquot; dedi.

quot;cumhuriyet#39;in yaptıklarını yazmakla bitiremiyoruzquot; diyen yalccedil;ın kuuml;ccedil;uuml;k, yeni bir kitap ccedil;alışmasına başlayacağı muuml;jdesini verdi, quot;ben lsquo;tuuml;rkiye uuml;zerine tezler#39; ve lsquo;aydın uuml;zerine tezler#39;den sonra şu anda lsquo;cumhuriyet uuml;zerine tezler#39; yazmayı duuml;şuuml;nuuml;yorum, başlıyorum daquot; ifadelerini kullandı.

lsquo;tuuml;rkiye ortadoğu#39;nun bekccedil;isi olmaktan ccedil;ıktı#39;

donald trump#39;ın abd başkanlık seccedil;imlerini kazanmasıyla ortadoğu ve ouml;zellikle suriye#39;de nelerin değişeceğine dair değerlendirmelerde bulunan yalccedil;ın kuuml;ccedil;uuml;k, quot;ortadoğu#39;da yeni dengeler, yeni sistemler ccedil;oktan kuruldu. bir defa 1978#39;den beri rusya, sıcak denizlere ve suriye#39;ye inmek istiyordu. 1916#39;daki sykes picot ilişkisiyle bunlar kesildi. şu anda yepyeni bir durum var. bizim ccedil;ocukluğumuzda souml;ylendiği gibi lsquo;ayı sıcak sulara indi#39;. artık orada uuml;ssuuml;, gemisi var. tarih değiştirecek bir şey bu, yeni bir ortadoğu oluşuyor. ikincisi, musul#39;u amerika#39;yla birlikte almayı duuml;şuuml;nuuml;yorlar. 1916#39;da bir ortadoğu yaratıldı, suudi arabistan#39;la, ouml;buuml;ruuml;yle beraber. bunun iccedil;in de 1921#39;de gouml;ruuml;ş değişti, tuuml;rkiye tampon oldu. bu ortadoğu#39;nun tamponuydu. şu anda hem tampon gidiyor, hem de buuml;tuuml;n sistem. gouml;ruuml;yorsunuz, şu anda ortadoğu#39;da bir savaş var ve tuuml;rkiye de lsquo;ben de bu savaşta bir yer alayım#39; diyor ama sokulmuyor. tuuml;rkiye artık ortadoğu#39;nun bekccedil;isi, tamponu olmaktan ccedil;ıktıquot; ifadelerini kullandı.

mevcut duruma bakılırsa trump#39;ın nato#39;yla arasına biraz mesafe koyacağını souml;yleyen yalccedil;ın kuuml;ccedil;uuml;k, quot;ortada buuml;yuuml;k bir telaş var. nato bitiyor mu? ccedil;uuml;nkuuml; rusya ile abd dost olursa nato ccedil;ouml;pluuml;ğe atılır. kimse nato iccedil;in masraf yapmazquot; diye konuştu. nbsp;

#39;ccedil;ekinme yahu, diktatouml;ruuml;m de#39;

başkanlık sistemi tartışmalarına da dahil olan yalccedil;ın kuuml;ccedil;uuml;k, quot;başkanlık sistemi olmaz. sırf erdoğan istiyor diye olmazquot; diye konuştu.

kuuml;ccedil;uuml;k şunları kaydetti:

buuml;tuuml;n duuml;nyada başkanlık sistemleri varsa ccedil;ift meclis vardır. ccedil;ift meclis yoksa başkanlık sistemi yoktur. ccedil;ok kuvvetli bir anayasa mahkemesi yoksa başkanlık sistemi yoktur. ona başkanlık sistemi denmez, diktatorya denir. diğer kurumları guuml;ccedil;lendirmeden başkanlık dersen diktatouml;r olursun. kimse kimseyi kandırmasın. tayyip bey biraz ccedil;ekiniyor. ccedil;ekinme yahu, diktatouml;ruuml;m de.