Buckinghamshire’daki bir kazı sırasında, su dolu bir çukurda içinde 4 yumurtanın bulunduğu bir sepet keşfedildi. Ancak arkeologlar yumurtaların üçünü çatlattı.
Çatlayan yumurtalardan “insanı bayıltacak kadar güçlü” bir koku yayılmasına rağmen, kazı ekibi 4. yumurtayı korumayı başardı. Bu yumurta, Britanya’da bulunan bütün haldeki tek Roma tavuğu yumurtası.
Eski Roma’ya ait, bozulmamış bir tavuk yumurtası buluntusunun bildirilen diğer tek örneği, 2010’da, Roma’da gömülü bir çocuğun elinin altından çıkarılmıştı. Britanya’daki yumurtaysa şu an, Oxford Archaeology’nin merkezinde, plastik bir kutuda asitsiz kağıda sarılı.
2007’yle 2016 arasında gerçekleşen kazıdan elde edilen buluntuların analizi o zamandan beri devam ediyor. Oxford Archaeology’den uzmanlar, su dolu çukurun bir çeşit Roma dilek kuyusu olarak kullanılmış olabileceğini düşünüyor.
Kazı projesinin yöneticisi Stuart Foreman, “Bunun Birleşik Krallık’taki ilk ve tek buluntu olmasının çok iyi bir nedeni var” dedi. Foreman, “Binlerce yıldır suyla dolu bir çukurdan, kuru bir ortamda asla sağlam kalamayacak şeyleri bulabilirsiniz. Ama yumurtaların bir tanesini çıkarmamız bile inanılmaz. Çok kırılganlardı,” diye konuştu.
Yumurtaların yanında onlarca madeni para, ayakkabı, tahta alet ve “çok nadir bulunan” bir sepet de vardı.
Bulguyu analiz etmek için üç yıl harcayan Edward Biddulph, “Muhtemelen yoldan geçenler yeraltı tanrılarından dilek dilemek ve adak adamak üzere burada duruyordu. Romalılar yumurtaları, aşikar nedenlerden dolayı, yeniden doğuş ve doğurganlıkla ilişkilendirdi. Daha önce Britanya’daki Roma mezarlarında tavuk kemiği ve kırık yumurta kabuğu bulmuştuk ama bütün bir yumurtayı hiç görmemiştik,” ifadelerini kullandı.
Uzmanlar, adak adamak için kullanılmaya başlamadan önce çukurun, milattan sonra ikinci yüzyıldan üçüncü yüzyıla kadar, bira mayalamak için maltlama işleminde kullanıldığını söyledi.