Yeni para kazanma kapısı! Veganlık...

Veganlık liberalleşti, kapitalizm veganlaştı.
Yeni para kazanma kapısı! Veganlık...
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2020-08-22 20:14:48    

Erdal Ergüler/Vehaber

Kapitalizm gölgesini satamadığı ağacı keser

        Karl Marx

    ***

Bir sistem nasıl olur da hem canlı düşmanı hem yaşam dostu olabilir?

Söz konusu para olduğunda şirketler, üreticiler ve medya her kılığa bürünebiliyor.. Eğer ucunda para varsa tüm gün kanallarda Earthlings Dünyalılar Belgeseli'ni bile izleyebilirsiniz.

Ernesto Che Guevara’yı sigara paketlerine, tişörtlere, şarap şişelerine taşıyan ticari kaygı neyse veganlık da aynı kaygıyla yavaş yavaş ticarileşmeye başladı.

Sistem ticari kaygıları nedeniyle önce bir şeyi yok etmek ister, onu yok edemeyeceğini anladığında ondan faydalanmaya çalışır. Sistem Che’yi bizlere ısrarla 'terörist' olarak sunarken karşısında onu kollayan bir duvarla karşılaştığında önce ona bulunduğu ithamları revize etti, ‘maceracı’ dedi, ‘gezgin’ dedi ardından onu bir ürün haline getirip bizlere sundu.. Nazım Hikmet’e ‘Vatan haini’ denilmesi onu tüm dünya tarafından bilinen bir şair olmaktan alıkoymadı, onun da şiirleri para ediyordu, telif hakları satın alındı. Nazım Hikmet de bir ürün haline geldi.

İlk bakışta sakınca yok gibi görünse de  işin aslı biraz farklı

Hayvanlar neden kesiliyor?

Kişisel olarak yapılan kesimler dışında tüketiciler ceset yemek istiyor ve hayvanlar da tüketicilerin vereceği para için kesiliyor, para için akvaryumlara hapsediliyor. Sirkler para için, hayvanat bahçeleri para için, kürkler para için.

Hayvanlar para için kurtulabilir mi?

Veganlığı sağlık vb. nedenlerden dolayı tercih edenler dışında etik gerekçelerle tercih edenlerin tercih etme nedeni bir çeşit boykot ve kendileri gibi düşünen, yaşayan insanları arttırarak üretim şekillerini değiştirmek ya da  kendisini cinayetlerden soyutlamak.

Üreticilerin raflarına taşıdığı vegan ürünler genelde vegan etikten bihaber tamamıyla arz-talep  nedeniyle vegan ürünler üretiyor. Yani bir firma hayvan derisi yüzerken diğer yandan vegan etiketli ürün satıyor, vegan etiketli ürünün ne kadar vegan olduğu da ayrı bir tartışma konusu.

Bu nedenle bir boykot şekli olarak veganlık hayvan sömürüsünü azaltacak ama hayvan sömürüsünü asla ortadan kaldırmayacaktır, yeni bir üretim şekli yaratacak, sömürüye yeni bir boyut katacaktır.

Buradaki samimiyetsizlikten ve şaibeden anlaşılacağı üzere hayvanların kurtuluşu market raflarındaki vegan etiketli ürünlerden değil kapitalizmin komple bertaraf edilmesinden gelecek.

Vegan olmak sömürüsüzlüğe giden yolda sadece bir başlangıç.