YPG Halep'in kuzeyinde askeri havaalanını ele geçirdi!

Suriye İnsan Hakları Gözelmevi: 'YPG Azez-Tel Rıfat'ı bağlayan Minag hava üssünü ele geçirdi'
YPG Halep'in kuzeyinde askeri havaalanını ele geçirdi!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2020-08-24 01:29:25    

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, YPG'nin Minag hava üssünü ele geçirdiğini açıkladı. BBC Türkçe'nin haberine göre, uriye İnsan Hakları Gözlemevi, bölgede YPG ile Nusra Cephesi'nin günlerdir çatıştığını ve YPG'nin hava üssünün yanı sıra Menag'daki kasabaların da kontrolünü ele geçirdiğini ifade ediyor.

Gözelevi'nin Başkanı Rami Abdülrahman, muhaliflerin 'Halep bölgesinde kontrol ettiği son askeri üssü de kaybettiğini' ifade etti.

Reuters haber ajansı ise YPG'nin kara operasyonunun yanı sıra Menag üssü çevresinde Rus jetlerinin de 30'a yakın hava operasyonu düzenlediğini belirtti.

Reuters'ın haberinde 'Muhalif gruplar YPG'nin, Suriye ordsunun son Halep harekatı nedeniyle batı cephesine odaklanan muhaliflerin durumundan faydalandığını düşünüyor' görüşünü de aktarıyor.

Menag hava üssü 2013 yılında yaklaşık 1 yıl süren kuşatma ve çatışmaların ardından Nusra Cephesi'nin eline geçmişti.

Menag üssü, Halep'ten Türkiye sınırına uzanan ana yol üzerinde bulunduğu için stratejik öneme sahip bir üs olarak kabul ediliyor.

Menag hava üssü ayrıca Rus hava desteğiyle ilerleyen Suriye ordusunun yaklaştığı Tel Rıfat kasabası ile Azez arasındaki bağlantıyı da sağlayan bir noktaydı.

PYD: ABD olmadan Fırat'ın batısına geçmeyiz

Suriyeli Kürtlerin siyasi yapılanması olan PYD'nin (Demokratik Birlik Partisi) Eş Başkanı Salih Müslim ise ABD ve IŞİD karşıtı koalisyon ile koordinasyon olmadan Fırat'ın batısına geçmeyeceklerini ifade etti.

Amerika'nın Sesi haber sitesine konuşan Müslim, 'Türk birlikleri ya da Suriye’deki militan gruplar arasındaki müttefikleri gelecekte sorun yaratabilir ve Kürt bölgelerine saldırabilirler' diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, daha önce yaptığı açıklamalarda Türkiye'nin kırmızı çizgisinin YPG'nin Fırat'ın batısına geçmesi olduğunu ifade etmiş ve buna izin vermeyeceklerini vurgulamıştı.

ABD - Türkiye arasında PYD gerilimi

PYD konusu, Washington ve Ankara arasında da anlaşmazlığa yol açmış durumda.

Türkiye PYD'nin PKK'nın bir uzantısı olduğunu belirterek iki örgüt arasında bir fark olmadığını ve her ikisinin de 'terör örgütü' olarak kabul edilmesi gerektiğini savunuyor.

ABD ise PKK'yı 'terör örgütü' olarak kabul etse de, PYD'nin ve YPG'nin bu sınıflandırmaya dahil edilmediğini ifade ediyor.

Son olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan Çarşamba günü yaptığı konuşmada ABD'yi hedef alarak, 'PYD de YPG de bal gibi terör örgütüdür... Ey Amerika! Size kaç kere söyledim. Siz bizimle beraber misiniz yoksa bu terör örgütü PYD ve YPG ile mi berabersiniz?' demişti.

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan gelen açıklamalarda ise 'Türkiye'nin hassasiyetlerini anlayışla karşılıyoruz ancak bu konuda farklı düşünüyoruz' yorumu gelmişti.

Foto Galeri Videolar Son Dakika Haberler Video Kategori Foto Kategori Vehaber İletişim Künye Şikayet Menü