Yüksek yargıda maaş krizi: Yargıtay ve Danıştay üyeleri AYM’nin iptalini protesto etti

Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Milletvekili Can Atalay'ın başvurusu üzerine hak ihlali kararı veren Anayasa Mahkemesi (AYM) üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmasıyla başlayan kriz sürüyor. Bu kriz öncesinde yüksek yargı kurumları arasında maaş gerilimi çıktığı öğrenildi. AYM, Yargıtay ve Danıştay üyelerinin maaş düzenlemesini iptal etti. İki kurum üyeleri AYM'yi çalıştaya katılmayarak protesto etti.
Yüksek yargıda maaş krizi: Yargıtay ve Danıştay üyeleri AYM’nin iptalini protesto etti
2023-11-10 13:32:11   Güncelleme: 2023-11-10 13:32:11    

Gazete Duvar’dan Can Bursalı’nın haberine göre, 30 Mart 2023’te Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde çıkarılan torba kanun ile yüksek yargı üyelerine yapılan ek zam, bir hakim tarafından eşitlik ilkesine aykırı olduğu gerekçesiyle Ankara 25. İdare Mahkemesi'ne götürüldü. Mahkeme de, düzenlemeyi, anayasada belirtilen 'hukuk devleti, yargı bağımsızlığı ve eşitlik ilkeleri ile çalışma barışının sağlanması' kurallarına aykırı olduğu gerekçesiyle iptali talebiyle Anayasa Mahkemesine taşıdı.

Torba kanun ile Yargıtay ve Danıştay üyelerinin AYM üyeleriyle eşitlenmesi üzerine yapılan başvuruda iptal kararı çıktı. AYM düzenlemeyi iptal edince, Yargıtay ve Danıştay üyeleri de, önceki senelerde katıldıkları çalıştayı protesto etti.