Climate Central tarafından yayımlanan bir araştırmaya göre iklim krizinin neden olacağı deniz seviyesindeki artış, daha önceki tahminlerden üç kat daha fazla olacak.
Dünyaca ünlü Nature Communications Dergisinde yayımlanan çalışmanın bulgularına göre eğer emisyonlar azaltılmaz ise, şu anda 300 milyon kişinin yaşadığı kentsel alanlar 2050 yılında ortalama en az bir defa taşkın ile karşı karşıya kalmış olacak.
Araştırmanın sonuçlarına göre emisyonların azaltılmaması Türkiye için de büyük bir potansiyel tehlike oluşturuyor. Climate Central'ın bulgularına göre emisyon azaltımının olmadığı senaryoda Türkiye’de şu anda 850.000 kişinin yaşadığı alan, 2100 itibari ile yılda ortalama en az bir defa taşkına maruz kalacak. Şu anda 790.000 kişinin yaşadığı alan ise gelgitlerde düzenli olarak su altında kalacak.
Güney Asya ülkeleri deniz artışları ve taşkınlardan en çok etkilenecek bölgeler gibi dursa da araştırma hızlı emisyon azaltımı yapılmaz ise, Şangay, Amsterdam, Miami, ve Kalkuta gibi şehirlerin de su altında kalacağını öngörüyor.
Analiz aynı zamanda şu anda 150 milyon kişinin yaşadığı alanın 2050 yılında gel-gitlerde düzenli olarak su baskınına uğrayacağını ortaya koyuyor. Climate Central araştırmacılarına göre, emisyon azaltımı ile bu riskin önemli derecede azaltılabilecek. Ancak emisyonların olduğu gibi artmaya devam ettiği senaryoda ise şu anda 40 milyon insanın yaşadığı yerler tamamen su altında kalacak.