Yunanistan Komünist Partisi'nden Çipras'a sert sözler!

Reform paketi görüşmelerinde Yunanistan Komünist Partisi (KKE) Merkez Komitesi Genel Sekreteri Dimitris Kutsumbas söz aldı. Kutsumbas 'Siz politik ahlaksızlığın, oportunizmin vücut bulmuş halisiniz.' dedi.
Yunanistan Komünist Partisi'nden Çipras'a sert sözler!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

Yunanistan Komünist Partisi (KKE) Merkez Komitesi Genel Sekreteri Dimitris Kutsumbas reform paketinin değerlendirildiği meclis görüşmelerinde SYRIZA'nın emperyalistler arası ve sermaye içindeki çelişkileri kullanarak kendisine bir yol çizmeye çalıştığını belirterek  SYRIZA'ya sert sözlerle yüklendi.

Kutsumbas konuşmasında şu ifadelere yer verdi;

Halkla oynamaktan vazgeçin. Daha önce eleştirir gibi yaptığınız ve uzun süredir varlığını sürdüren politik sistemin bir parçası olmakla kalmadınız; tıpkı tüm iyi öğrenciler gibi hocalarınızdan da ileri bir noktaya geldiniz. Şu bir kaç ay içerisinde önceden sizin adlandırdığınız şekliyle söyleyecek olursam küçük darbeler düzenlediniz (meclis çalışmasının torba yasalar ve hızlı görüşmelerle ilerletilmesi kastediliyor, ç.n.). Bilindiği gibi bu yokuşun dibi yok ancak siyasi ahlakın sınırları var. İçinizden pek çoğunu yıllardır çok iyi tanıyoruz. Siz politik ahlaksızlığın, oportunizmin vücut bulmuş halisiniz. Daha on gün önce yine bu salonda Komünist Parti size referandumun içeriğinin sadece görüntüde farklı olan evet ve hayır seçeneklerinden çıkartılması teklifini verirken referandumdan çıkacak sonuçların ikisinin de bir memorandumla neticeleneceğini söylemişti. Bu referandumdan bir kaç gün sonra doğrulandı. Bizim dışımızdaki diğer siyasal partiler, hem evet oyu verenler hem de hayır diyenler yeni bir memorandum konusunda ortaklaştılar ki üzerinde uzlaştıkları paket Juncker'in önerisinden çok daha katı oldu. İlk dakikadan itibaren bunun olacağından emindik. Falcı olduğumuz için değil. Sahip olduğunuz stratejiyi, programı, AB karşısındaki ve Avro bölgesi konusundaki tutumunuzu, kısacası kapitalist birlik karşısındaki tutumunuzu bildiğimiz için... Kapitalist büyüme yolundan ilerlediğiniz için bu sizi matematiksel bir kesinlikle AB'den, IMF'den, büyük sermayeden, tekellerden yana bir şekilde mücadele etmeye götürüyor. Bu nedenle gidip gelip, dayanışma çağrıları yapıp ardından halkla alay ediyorsunuz. Bu nedenle halka acı çektiriyorsunuz. Bu nedenle daha barbar önlemlerle daha ağır bir memorandum getiriyorsunuz. Bu nedenle bizim önerimizi reddettiniz. Çünkü halkı kandırmak istediniz. Hayır oyunu da evet oyunu da istediğiniz gibi kullanabilmek için önerimizi yok saydınız. SYRIZA'nın içindeki ya da dışında sözde radikal cümlelerle bu hattı savunanlardan en ufak bir umudumuz yok. İnternetteki dostlarınız şimdiden attığınız adıma mazeret bulmak için çırpınmaya başladılar. Biz ise şantaja başından itibaren karşı çıktık. Sorumlu ve ilkeli partiler adım atarken halkı neyin beklediğini, geleceği hesap etmek zorundadır, geceleyin düzenleyecekleri partide nasıl eğleneceklerini değil. Şimdi ertesi gündeyiz ve önümüze yine bir sahte ikilem daha konuyor: Memorandum no.3 mü grexit mi? Biri diğerinden daha beter olan iki "çözüm." Ya memorandum 3 ile halk gerçekten iflas edecek ya da grexit (Yunanistan'ın Avro bölgesinden çıkması) ile devletin iflası yoluyla halkın iflası. Yİne çıkışın olmadığı, AB'nin dört duvarının arasında, kapitalist yol doğrultusunda iki çözüm. 

Sol'da yer alan habere göre Kutsumbas, konuşmasının ilerleyen bölümlerinde SYRIZA'nın emperyalistler arası ve sermaye içindeki çelişkileri kullanarak kendisine bir yol çizmeye çalıştığını belirtti. Bu stratejinin halka felaket getireceğini söyleyen Kutsumbas, hiçbir emperyalist ülke ya da sermayenin Yunanistan halkının yanında olmadığının anlaşılması gerektiğini vurguladı.  

Krizden çıkışın ancak sosyalist iktidarla mümkün olduğunu belirten Kutsumbas sosyalizmin krize en gerçek çözüm önerisi olduğunu belirtti. Halkı, hangi senaryo hayata geçerse geçsin zor günlerin beklediğinin söyleyen KKE Genel Sekreteri, halkın örgütlenerek inisiyatifi eline alması gerektiğinin ve iktidar için mücadele etmesi gerektiğinin altını çizdi.

Kutsumbas konuşmasını "kaybedecek tek bir günümüz, tek bir saatimiz bile yok" diyerek noktaladı.

Foto Galeri Videolar Son Dakika Haberler Video Kategori Foto Kategori Vehaber İletişim Künye Şikayet Menü