Yunanistan ve Bulgaristan'da da sel! Brezilya'da kasırgada 22 ölü

Brezilya'nın güney bölgesinde etkili olan tropikal kasırga nedeniyle ilk belirlemelere göre 22 kişi hayatını kaybetti. Bulgaristan’ın Karadeniz kıyısındaki Burgaz kenti şiddetli yağışların ardından sular altında kalırken, Tsarevo kasabasında 2 kişi hayatını kaybetti. Yunanistan'da etkili olan sağanak sonrası sel ve ani su baskınları meydana geldi.
Yunanistan ve Bulgaristan'da da sel! Brezilya'da kasırgada 22 ölü
2023-09-06 00:56:13   Güncelleme: 2023-09-06 00:56:13    

Brezilya'da Bölge Valisi Eduardo Leite, düzenlediği basın toplantısında, 20'den fazla kasabada acil durum ilan ettiklerini, 15 bin kişinin tahliye edildiğini belirterek kasırga geçişinin sel ve heyelana yol açtığını duyurdu.

Arjantin ve Uruguay sınırındaki Rio Grande do Sul ve Santa Catarina eyaletlerinde, tropikal kasırganın 22 kişinin ölümüne yol açtığını kaydeden Leite, bu eyaletlerde daha önce görülmemiş bir felaketin yaşandığını bildirdi.

Leite, kasırganın 60 kasabada etkili olduğunu, şiddetli rüzgar ve seller nedeniyle nehirlerin taştığını vurgulayarak arama kurtarma çalışmalarının güçlükle sürdürüldüğünü söyledi.

Birkaç saat içinde ölü sayısının artabileceğine dikkati çeken Leite, 'Sular çekildiğinde hasarı tüm boyutlarıyla göreceğiz.' ifadesini kullandı.

Sosyal medyaya yansıyan görüntülerde, evleri su altında kalan vatandaşların çatılara çıkarak yardım beklediği görüldü.

Öte yandan Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva da kasırga sebebiyle hayatını kaybeden kişilerin ailelerine başsağlığı dileğinde bulunarak 'Halka yardım etmek için mümkün her türlü gayreti göstereceğiz.' dedi.

Bulgaristan’ı sel vurdu: 2 ölü

Bulgaristan’ın Karadeniz kıyısının bazı kesimlerinde bugün şiddetli yağış etkili oldu.

Ülkenin doğusundaki Burgaz kentine bağlı Tsarevo kasabasında yağışların yol açtığı sel nedeniyle 2 kişi hayatını kaybederken bölgede acil durum ilan edildi.

Tsarevo Belediye Başkanı Georgi Lapchev yerel bir kanala yaptığı açıklamada, 'Durum çok ciddi. Tsarevo’da 2 kişinin ölümünü doğruladık' dedi.

Sular altında kalan yerleşim yerlerinde 60 kişinin tahliye edildiği bildirilirken kasabada yağışların 5 gün boyunca etkili olacağı belirtildi.

Bina ve otellerde su baskınları yaşandığı, köprü ve yolların altyapısında ise büyük hasarlar meydana geldiği kaydedildi.

Kıyı kesimlerde yol ve araçlar sular altında kalırken, Varvara-Burgaz yolunun bir bölümünün su baskını nedeniyle trafiğe kapatıldı.

Bulgaristan Meteoroloji Bürosu tarafından kentte görülmesi beklenen şiddetli yağış ve rüzgar nedeniyle alarm seviyesi turuncuya yükseltilirken bazı bölgeler için ise sarıya yükseltildi.

Yunanistan'da sağanak sonrası sel

Yunanistan'da etkili olan sağanak sonrası sel ve ani su baskınları meydana geldi. Yunanistan devlet televizyonu ERT'in haberine göre, Volos'ta hayvanlarını kurtarmaya çalışan 70 yaşındaki çiftçi, heyelanda yıkılan duvarın altında kalarak hayatını kaybetti.