Yürürken neden kollarımızı sallarız?

Yürürken kollarımızı sallamak pek de mantıklı görünmeyebilir. Ayaklarımızı hareket ettirmek için kollarımızı da hareket ettirmemiz gerek yok, peki neden yapıyoruz?
Yürürken neden kollarımızı sallarız?
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

Michigan Üniversitesi’nden bilim insanları, 10 insanın farklı biçimlerde yürürken –kollarını sallayarak veya yanlarda tutarak yürümek gibi- harcadıkları enerji miktarını ölçtüler. Kolların mekanik modelleri üzerinde de benzer araştırmalar yaptılar ve sonuç olarak kollarımızı sallamamızın aslında bir amacı olduğunu ortaya çıkardılar: bu hareket, kullanılan enerjiyi önemli ölçüde azaltıyor.

Çalışma, kollarını sabit tutan insanların, sallayan insanlara göre %20 daha fazla metabolik enerji harcadıklarını ortaya çıkardı.

Biyomedikal araştırıcı Sjoerd Bruijn, “Normal biçimde kolları sallamak, yürümenin en ekonomik yoludur.” demektedir. Araştırıcıların “normal biçimde kol sallamak” olarak bahsettiği hareket biçimi, sağ ayağınız öndeyken, sol kolun önde olması veya tam tersi şeklinde olmasıdır.

Kolları sallama hareketini, ayaklara senkronize etmek – sol ayak öndeyken, sol kolun önde olması durumu – vücut için daha zor bir hareket biçimi olarak görünmekte ve normal yürüyüşe göre %26 daha fazla enerji harcanmaktadır.

Araştırıcılar, daha da ileri giderek, deneklerin kollarını vücutlarının yanlarına kemerle sabitleyerek, kolları yanda tutmak için enerji harcanmamasının etkisini ölçmeyi denediler. Bu yardımla bile normal yürümeye göre %7 daha fazla enerji harcadıkları gözlendi.

Kolları sallamak enerji tasarrufu sağlar, çünkü kol kaslarınız, kollarınız sallanırken çok fazla iş yapmak zorunda değildir. Kollarınızı bir sarkaç olarak düşünürseniz, bacaklarınız hareket ettiğinde, vücudunuz hareket eder ve bu hareket sarkacı sallanmaya zorlar. Kollarınız doğal hareket nedeniyle pasif bir şekilde sallanır. Yani kaslarınız bu hareketin olması için enerji harcamazlar. Brujin, sallanmayı kontrol altında tutmak için çok küçük bir efor sarfederler, fakat enerji tasarrufu kolların sallanması durumunda, kolların yanlarda tutulmasından faha fazla olacaktır demiştir. Özellikle, kolların sallanması ayağın yere basması durumundaki baskının bir kısmını dengelemeye yardım etmektedir, yani ayakların bacaklar daha az enerji kullanmaktadır.

Araştırıcılar, kol sallama hareketlerinin, Parkinson hastalığı olan veya felç gibi rahatsızlıkları olan insanların rehabilitasyonu için de yararlı olduğunu görmüşlerdir. Çalışmalar, bu hastalar arasında, kollarını daha güçlü hareket ettirebilenlerin, adımlarını büyüttüğü ve yürüme yeteneklerini geliştirdiğini göstermiştir.

Fakat, normal kol sallama hareketinin dışında hareketler daha fazla kalori harcadığı için kilo vermek için iyi bir yöntem olarak düşünülmemeli. Eğer normal hareket biçiminin dışına çıkarsanız, omurganıza zarar verebilirsiniz. O yüzden yürüme durumda, doğal hareket biçimine sadık kalmak daha yararlı olacaktır.

Evrimsel Antropoloji

Foto Galeri Videolar Son Dakika Haberler Video Kategori Foto Kategori Vehaber İletişim Künye Şikayet Menü