Zaharova: Rusya ve ABD arasındaki ateşkes antlaşması kamuoyu ile paylaşılmalı!

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, başkent Moskova'da haftalık basın toplantısı düzenledi.
Zaharova: Rusya ve ABD arasındaki ateşkes antlaşması kamuoyu ile paylaşılmalı!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, başkent Moskova'da haftalık basın toplantısı düzenledi.

Rusya'nın en önemli gündem maddesinin Duma seçimleri olduğunu kaydeden Zaharova, 145 farklı ülkede 364 seçim merkezi kurulduğunu belirtti. Zaharova, dün itibarıyla 9 binden fazla Rusya vatandaşının yurtdışındaki sandıklarda oy kullandığını ifade etti.

'UKRAYNA'NIN KIRIM KONUSUNDAKİ TUTUMU BİZLERİ ŞAŞIRTIYOR'

Ukrayna'nın, Rusya'yı Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi hükümlerini çiğneyerek Karadeniz ve Azak Denizi'ndeki hak ve menfaatlerini ihlal ettiği gerekçesiyle Tahkim Mahkemesi'ne dava etme kararı almasına yanıt veren Zaharova, "Moskova, sözleşme kapsamındaki yükümlülüklerini, Kırım yarımadasının kıta sahanlığı da dahil olmak üzere, iyi niyet çerçevesinde yerine getiriyor. Daha önce birçok kez Kiev ile bu konuda fikir alışverişi yapmak istediğimizi belirttik ve bugün de buna hazırız. Ancak anladığımız kadarıyla Ukrayna, kıyıdaş devlet olarak Kırım kıta sahanlığındaki egemenliğinin devam ettiğini düşünüyor. Bu tutum, bizi şaşırtıyor" ifadelerini kullandı.

'ABD'NİN AÇIKLAMALARI MANTIKSIZ VE YIKICI'

Zaharova, ABD'den gelen "Rusya, Suriye'deki ateşkesi rejimini uygulamaya hazır değil" şeklindeki açıklamaları değerlendirdi. Zaharova, tüm uluslararası çabaların siyasi çözüme odaklandığı bir dönemde Washington'dan gelen bu açıklamaların mantıksız ve yıkıcı olduğunu vurguladı. Cenevre'de bir hafta önce Rusya ve ABD arasında varılan anlaşmadan sonra oluşan pozitif havaya rağmen Washington'dan farklı yönde açıklamalar gelmesinin üzücü olduğunu kaydeden Zaharova, ABD'nin bu tür açıklamalar yapmak yerine anlaşmaların uygulanmasına yönelik sorumluluk bilinciyle çalışmalar yapması gerektiğinin altını çizdi.

​'ATEŞKES ANLAŞMASI YAYINLANMALI'

Zaharova, spekülasyonlardan ve yanlış yorumlardan kaçınmak için Rusya ve ABD arasındaki ateşkes anlaşmasının kamuoyuna açıklanmasını istedi. Zaharova, anlaşmanın sadece iki ülkenin ortak kararı olması durumunda yayınlanabileceğini de belirtti. 

'MİSTURA, EKİMDE MUHALİFLERLE GÖRÜŞEBİLİR'

Zaharova, BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan De Mistura'nın Suriyeli muhaliflerle yapacağı görüşme için çalışmaların sürdüğünü kaydetti. Zaharova, Mistura'nın ekim ayında muhaliflerle bir araya gelebileceğini ifade etti.