Zeki Demirkubuz'a göre hayvanların katledilmesi önemsiz!

Yönetmen Zeki Demirkubuz, Filmloverss'a verdiği röportajda skandal ifadelere yer verdi. Sinema sektörünün geldiği noktayı utanç verici bulan Zeki Demirkubuz, hayvanların katledilmesini 'küçük olay' olarak gördü.
Zeki Demirkubuz'a göre hayvanların katledilmesi önemsiz!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

 Filmloverss'tan Utku Ögetürk ve Gizem Çalışır'a konuşan Zeki Demirkubuz katırların katledilmesini 'küçük olay' olarak değerlendirdi.

Katırların katledilmesini 'küçük olay', sinema sektörünün geldiği noktayı utanç verici bulan Demirkubuz röportajda "Bakur filminin yasaklanması, katırların katledilmesi gibi küçük olaylarla başlayan süreç bugünkü bu utanç verici aşamaya kadar geldi." ifadelerine yer verdi.

Utku Ögetürk'un sorduğu "34. İstanbul Film Festivali’nde jüri başkanıydınız ve Ulusal Yarışma’da Bakur filmine uygulanan sansür sebebiyle yarışmalar iptal edildi, yönetmenler filmlerini çekti. Bu sene benzer bir süreç yaşansaydı geçen sene diğer sinemacıların yaptığı gibi filminizi festivalden çeker miydiniz?"  sorusuna Zeki Demirkubuz'un verdiği yanıt tam olarak şöyle;

"Benim  bu konularda hayatım boyunca genel kararlarım olmadı ve genel şeyler yapmadım. Bu, yaşanan duruma bağlı gelişebilecek bir şey. Yani bu sansüre uğrayan filmin derdine, filmi çekenin ne söylediğine bağlı olarak bende bir sorumluluk duygusu yaratırsa çekerdim. Yaratmazsa açıkçası umurumda olmazdı. Böyle şeyler Türkiye’de büyük tuzaklardır. Örneğin biri filmini artistlik olsun diye de çekebilir, ilgi görmek için de çekebilir. Ben onun böyle olduğunu düşünüyorsam neden filmimi çekeyim ki? Ama bende bir sorumluluk duygusu yaratıyorsa çekerim. Geçen sene öyle oldu. Zaten Festival sonrası Türkiye’deki gelişmeler Bakur filmine haksızlık yapıldığını doğruladı. Bakur filminin yasaklanması, katırların katledilmesi gibi küçük olaylarla başlayan süreç bugünkü bu utanç verici aşamaya kadar geldi. O yüzden ben böyle şeyleri Süleyman Demirel’in, dediği gibi ‘doğmamış çocuğa don biçmeden’ bizzat söz konusu olay üzerinde değerlendirmeye çalışırım."

 

ERTUĞRUL MAVİOĞLU DA SANSÜRE TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

Sansürlenen Bakur'un yönetmeni Ertuğrul Mavioğlu ise 2015 yılında sansüre karşı yapılacak tek şeyin mücadele etmek olduğunu söyleyerek “Öyle bir ülkede yaşıyoruz ki o kadar emek harcıyorsunuz, dağ-tepe dolaşıyorsunuz, simyacı gibi, felsefe taşını bulmak gibi bir şey belki de. Yani oturup araştırıyorsunuz. Ama birden karşınıza dikilip “Sen teröristsin” diyorlar. Ben katır öldürmedim onlar gibi ya da insanların üzerine bombalar yağdırmadım. O insanları asit kuyularına atan da ben değildim. Sen yaptın bunları, ben değil. Kimmiş terörist? Ben sadece film çektim ve biz İstanbul Film Festivali’ne davet edildik”  ifadelerine yer vermişti.