Almassian: Erdoğan Ermenileri katletmeye devam ediyor!

Büyük Felaket'in 100. yıldönümünde Ermeniler, bir büyük felaketi daha yaşıyor. Hem de 100 yıl önce memleketleri olan Anadolu'dan sürgün edildikleri yerde, Suriye'de...
Almassian: Erdoğan Ermenileri katletmeye devam ediyor!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

Büyük Felaket'in 100. yıldönümünde Suriyeli Ermeniler, bir başka büyük felaketi yaşıyor. Halepli Ermeni Kevork Almassian, yaşadıklarını İleri Haber'e anlattı.  İleri'den Emre Deveci'nin haberine göre;

100 yıl önceki tehcirin adresi Deyr ez Zor kenti IŞİD'in elinde. Kentte soykırım anısına yapılan anıtlar ve kiliseler yok edildi, burada yaşayan Ermeniler Suriye'nin başka bölgelerine ya da yurt dışında kaçmak zorunda kaldı.

Ermenilerin yoğun olarak yaşadığı Türkiye sınırındaki sahil kasabası Keseb, Mart 2014'teki El Kaide saldırılarının ardından bu günlerde tekrar hedefte. Hem de saldırganlar Türkiye sınırını kullanıyor.

Büyük Felaket'in 100. yıldönümünde Halepli bir Ermeni olan Kevork Almassian, Suriye'deki yaşadıklarını İleri Haber'e anlattı. Lübnan'da Balamand Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde yüksek lisans öğrencisi olan ve çalışmalarını Orta Doğu üzerine yoğunlaştıran Almassian'ın anlattıkları, Büyük Felaket'in bugün nasıl sürdüğünü gözler önüne seriyor.

"AYNI SUÇLARIN TEKRARLANACAĞINI HAYAL BİLE ETMEDİK"

Bugün Büyük Felaket'in 100. yıldönümü ve tehcirin adresi Suriye'de Ermeniler cihatçıların saldırısı altında. Bu konuda neler söylemek istersiniz?

İkinci ve üçüncü kuşak Suriye Ermenileri, Ermeni Soykırımı’nı büyükanne ve büyükbabalarından dinledi. Okullarda tarih derslerinde okudu ve geçmişte yaşananların o korkunç fotoğraflarını gördü ancak aynı suçların tekrarlanacağını hayal bile etmedi.

Bugün Suriyeli Ermenileri, katliamlar yapan birçok terörist örgütün arkasında AKP ve Türk istihbaratının olduğunu biliyor. Bugün Suriye’de yaşananlar onlara soykırımı hatırlatıyor ve bugün yaşananları soykırım ile karşılaştırmaları çok normal.

KARDEŞİMİ KAÇIRDILAR

Suriye’deki yaşananlar hayatınızı nasıl değiştirdi? Bu süreçte yakınlarınızı kaybettiniz mi?

Erdoğan, bizim anılarımızı, bugünümüzü ve geleceğimizi yok eden teröristleri destekledi. Hayatlarımızdaki her güzel şeyi yok ettiler, özellikle Erdoğan’ın fethetmek istediği Halep kentini… Arkadaşlarımı ve yakınlarımı kaybettim. Türkiye’nin yönlendirdiği Tevhid tugayı, kardeşimi kaçırdı.

BATININ ÇİFTE STANDARDI

ABD ve birçok Batı devleti bir yandan Ermeni soykırımını kınadıkları yönünde açıklamalar yapıyor ancak diğer yandan Suriye’de Ermenileri öldüren cihatçıları destekliyorlar. Bu konuda neler söylemek istersiniz?

Batı’nın çifte standartlı yaklaşımı şaşırtıcı değil. Dış politikalarının temelinde jeopolitik çıkarları var, iddia ettikleri gibi insan hakları ve insanlık yok. Bu nedenle, Batı’nın Suriye’ye barış getireceğini düşünmemek gerekir. Suriye tamamen parçalanmadan ya da başarısız bir devlete dönüşene kadar, akan kanın durmasıyla ilgilenmeyecekler.

Suriye Ermenileri Beşar Esad hakkında ne düşünüyor?

Ermenilerin çoğu, Suriye’deki sözde devrimi desteklemiyor. Çünkü süreç hızla, azınlıklara ve kendilerini desteklemeyenlere karşı soykırım eğilimi olan mezhepçi bir harekete dönüştü. Suriye ordusunun yanında onurlu bir duruş göstermenin büyük bedelini ödeyen Sünnilere karşı da aynı muameleyi yaptılar.  

Türkiye-Suriye sınırında Ermenilerin yoğun olarak yaşadığı Keseb kasabasına dönük son günlerde yeni saldırı haberleri geliyor. Son durum hakkında bilgi verebilir misiniz?

El Nusra cephesi, Ermeni soykırımınının yıldönümünde Keseb’i tekrar işgal etmeye karar verdi. Bu terör örgütü, Ermenileri cezalandırmak ve kendilerine stratejik güç kazandıracak bir sahil bölgesini fethetmek istiyor. Suriye ordusu ve ulusal savunma güçleri onlara direniyor ve kesinlikle zafer kazanacaklar.

Foto Galeri Videolar Son Dakika Haberler Video Kategori Foto Kategori Vehaber İletişim Künye Şikayet Menü