'CUMHURBAŞKANI PARTİ BAŞKANI OLDUĞU SÜRECE, SİYASAL PARTİLER EŞİT OLAMAZ'

CHP İstanbul Milletvekili ve Meclis Anayasa Komisyonu Üyesi Prof. Dr. İbrahim Ö. Kaboğlu, yeni anayasa çıkışıyla ilgili konuştu.
'Cumhurbaşkanı parti başkanı olduğu sürece, siyasal partiler eşit olamaz'
2021-02-06 14:00:34   Güncelleme: 2021-02-06 14:00:34     Evrensel

Prof. Dr. İbrahim Ö. Kaboğlu, ''Cumhurbaşkanı parti başkanı olduğu sürece, siyasal partilerin eşit olması mümkün değil. Çünkü devlet olanaklarıyla partisini yönetiyor, dolayısıyla oyların eşitliği ilkesi de ortadan kalkıyor. O bakımdan Siyasal Partiler Kanunu ve Seçim Kanunu, anayasa demokratikleşmediği ve cumhurbaşkanı parti başkanlığından ayrılmadığı sürece bir sonuç getirmesi mümkün değildir. Olsa olsa, tek kişi yönetimini parti yoluyla devlet ve hükümet üzerinde kurulan tek kişi yönetimini pekiştirici etkisi olur. Bunu mutlaka kitlelere anlatmamız gerekir.

Yargı reformunda ise, anayasal çalışmadan bağımsız olarak, şöyle bir durum var; şu andaki anayasa hükümleri aslında adil yargılanmanın asgari koşullarını sağlamaya elverişlidir. Esas sorun, bu anayasal hükümlere rağmen idarenin ve yürütmenin siyasal tercihleriyle mahkemeleri rahat bırakmaları, müdahale etmemeleridir. Mahkemeleri rahat bırakmadıkları sürece, Türkiye Cumhurbaşkanı 'Demirtaş serbest bırakılamaz, Kavala’yı asla serbest bıraktırmam' dediği sürece ne kadar reform yapılırsa yapılsın bir anlamı yok'' dedi.