DAVUTOĞLU: SUR'U DEMİRTAŞ'TAN DAHA İYİ BİLİRİM VE AŞKLA BAĞLIYIM!

Ahmet Davutoğlu: ''O barikatların arkasındaki genç çocukları düşünmüyorlar, istiyorlar ki daha çok kişi ölsün''
Davutoğlu: Sur'u Demirtaş'tan daha iyi bilirim ve aşkla bağlıyım!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

Başbakan Ahmet Davutoğlu, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ile düzenlediği ortak basın toplantısında konuşma yaptı. Davutoğlu'nun açıklamalarından satır başları şöyle:

Ben Sur'un her taşını Demirtaş'tan çok daha iyi bilirim ve bu şehre aşkla bağlıyım. O barikatların arkasındaki genç çocukları düşünmüyorlar, istiyorlar ki daha çok kişi ölsün.

Ortak eylem planında birçok konuyu ele aldık. Türkiye AB ilişkileri yeni bir aşamaya geçti. Geri kabul anlaşmasıyla vize muafiyetinin birlikte yürürlüğe girmesi konusunda kuvvetli adımlar atıldı. Türkiye, muafiyet için gerekli reformları sevk etti. Gümrük konusunda yeni şartlara uyumlu gelmesi. 

Gümrük birliğinin yeni bir muhteva kazanması konusunda görüşmeler başladı. Suriye başta olmak üzere uluslararası alanda yaşanan sorunların Türkiye ve AB’nin beraber bir yol çizmesi konusuydu. Sayın Tusk’a bütün bu unsurlarıyla teşekkür ediyorum kendisine. Bütün bu konuları ele aldık. Mülteciler sorununun AB ve Türkiye üzerinde oluşturduğu sorunu ortak bir mesele olarak ele aldık. Bu meselenin Türkiye ve AB sorumluluğunda gelişmediği ama ortak bir sorun olduğu konusunda hem fikiriz. Bu krizden ne Avrupa ne de AB sorumludur.

Bunun bedelini Türkiye ve AB ödüyor. Avrupa’ya da yüz binlerce insan geçmeye çalışıyor. Başka mülteci görünümlü istismarcılar da var. Biz insan kaçakçılığının her türünün suç olduğuna inanıyorum. AB ile bu konuda çalışıyoruz. Ortak eylem planında attığımız adımların nasıl olduğunu ele aldık. Ege’de masum insanların hayatlarını bir umut uğruna önüne geçmek için ele aldık.

3 milyar Euro’luk kaynakları nasıl kullanılacağını paylaştık. Bütün bunların arkasında bu sorunun temel sebebi SUriye’de istikrarsızlık ve trajedidir. Suriye’de istikrar olursa Türkiye’den AB’ye geçmeye çalışanların sayısında azalma olur. Ateşkes ihlallerin Rusya ve rejim tarafından bozulduğunu görmekteyiz.

Türkiye, trajediden etkilenen mazlumlara yardım yapma konusunda hassastır ve örnek bir tutum sergilemiştir. Gerekli adımlar atılmıştır. Bu  bizim için destansı bir durumdur. Türkiye, ortak eylem planına sadıktır, yapması gerekenleri yapacaktır. Türkiye’de Suriye’deki istikrarın temin edimlesi için AB ile birlikte her türlü insiyatifi geliştirmeye hazırdır. Türkiye’nin AB hedefinde herhangi bir sapma olmayacaktır. 

Foto Galeri Videolar Son Dakika Haberler Video Kategori Foto Kategori Vehaber İletişim Künye Şikayet Menü