'Eve saat farkıyla girdik, yatağı sıcaktı ama...'

Eski MİT Müsteşarı Emre Taner, darbe komisyonunda MİT’in Gülen yurt dışına çıkmadan önceki dönemde Gülen’e yönelik yoğun baskısı olduğunu ileri sürerek 'Ümraniye’de kaldığı eve saat farkıyla girdik, dakika farkıyla girdik; yatağı sıcaktı ama kendisi yoktu
'Eve saat farkıyla girdik, yatağı sıcaktı ama...'
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

Eski MİT Müşteşrı Emre Taner, darbe girişimine ilişkin kurulan komisyonda açıklamalarda bulundu.

Silahlı Kuvvetler’deki FETÖ üyeleri hakkında MİT’in neden bilgi vermediği eleştirisi için "MİT Silahlı Kuvvetler bünyesinde istihbarat yapamaz; MY 114-1(C) isimli bir talimat bunu durdurmuştur" ifadelerini kullandı. 

Taner’in komisyondaki açıklamaları, tutanaklara şöyle yansıdı:

"(Fethullah Gülen yurt dışına gitmesine yönelik) Yani şimdi, orada ’Gitti, kaçtı’ tabirleri arasına sıkışmamak lazım. MİT’in o dönemde Gülen’e dönük yoğun baskısı ve faaliyeti vardı hatta o dönemde ben İstanbul Bölge Başkanıydım çok iyi hatırlıyorum, Ümraniye’de kaldığı eve saat farkıyla girdik, dakika farkıyla girdik; yatağı sıcaktı ama kendisi yoktu çünkü içeriden haber vermişlerdi, polisten haber vermişlerdi. Şimdi, böyle bir noktada artık başına gelecekleri hesap ettiği için Türkiye’de kalmak istemedi. İstemedi ve gitti yani buna ister ’kaçma’ deyin, ister ’gitme’ deyin, normal pasaportla çıktı gitti. Öyle ’kaçırıldı’ tabiri yanlış olur.

(Silahlı kuvvetlerdekileri FETÖ’cü olduğu bilgisinin verilmemesi) 1992 yılından sonra MİT sivilleşme sürecine girmiştir doğal ve doğru olarak. 1992’de böyle bir sivilleşme sürecine geçiş FETÖ ile ilgili istihbarat zafiyetine neden olmuş algısı çıkıyor ortaya böyle bir şey yoktur. O teşkilatta 44 yıl çalışan biri olarak 66 yılına kadar olan süre içinin diyorum bir istihbari zafiyet olmamıştır. belki kaliteli bilgilerde zorluklar olmuştur ama askerin ve sivilin yönetmesinden başka bir tarz farkından başka hiçbir istihbari gerileme olmamıştır bize göre. Suçla arasına mesafe koyan ve bu suçu bir türlü yasalar çerçevesinde üstüne almayan bir örgütün ete kemiğe büründürülüp ’Şu albay, şu general, şu şudur.’ diye bizim tarafımızdan seslendirilmesi mümkün değildir, biraz evvel onu ifade etmeye çalıştım. Stratejik anlamda bilgi toplayan bir Teşkilatız. Biz Fetullah Gülen’in devlette ciddi bir kadrolaşma içerisinde olacağını söylüyoruz, bundan sonrası ilgili kurum ve kuruluşların ve onun altındaki diğer güvenlik kuvvetlerinin işidir. Yani, biz her birlikte, nerede, ne oluyor, ne bitiyor. O noktaya bir daha temas etmek istiyorum: MİT Silahlı Kuvvetler bünyesinde istihbarat yapamaz; MY 114-1(C) isimli bir talimat bunu durdurmuştur.

DHA

Foto Galeri Videolar Son Dakika Haberler Video Kategori Foto Kategori Vehaber İletişim Künye Şikayet Menü