Obama 'yetki bende' dedi!

ABD Başkanı Barack Obama, yıllık 'Birliğin Durumu' konuşmasında Kongre'nin bölündüğü ancak Amerikan orta sınıfı için önemli olan konularda kendi inisiyatifiyle kararlar alacağının işaretini verdi.
Obama 'yetki bende' dedi!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    
Reuters'a göre, Temsilciler Meclisi üyeleri, Yüksek Mahkeme yargıçları ve önemli konukların önünde yaptığı konuşmada Obama'nın açıkladığı ve kendi icra yetkisine dayanan bir dizi talimat, Meclis'te çoğunlukta olan Cumhuriyetçilerle Demokrat başkan arasındaki gerilimi artırabilir.

Obama'nın kararları her ne kadar çok önemli konularda değilse de, başkanın Cumhuriyetçilerin yasama işlemlerini ve kendi gündemini yavaşlatmasından duyduğu sıkıntıyı belli ediyor.

Obama, 'Hepinizle birlikte çalışmaya hazırım ama Amerika yerinde saymıyor, ben de öyle. Amerikan ailelerinin önündeki fırsatları büyütmek için yasamaya başvurmadan atılabilecek ne kadar adım varsa ve nerede bu imkan varsa, bunu kullanacağım' dedi.

Obama'nın başkanlık yetkisiyle talimat verdiği uygulamalar arasında devlette sözleşmeli çalışanların ücretlerinde artış, halkın emeklilikleri için tasarruf yapmasına yardım edecek bir başlangıç tasarruf hesabı ve kamyonlarda yakıt etkinliği için yeni standartlar belirlenmesi gibi konular var.

Obama bu kararları almasında zenginler ile yoksullar arasında büyüyen uçurum ve borsa hisselerinin değerleri fırlarken ortalama ücretlerin sabite yakın kalmasının neden olduğunu söyledi.

Obama'nın konuşmasına yansıyan siyasi amacın, Kasım ayında yapılacak kısmi seçimlerde, Senato'daki Demokrat çoğunluğunu zayıflatmak ve Temsilciler Meclisi'ndeki güçlerin artırmak isteyecek Cumhuriyetçileri şimdiden engellemek olarak görülüyor.
Foto Galeri Videolar Son Dakika Haberler Video Kategori Foto Kategori Vehaber İletişim Künye Şikayet Menü