ABD Japonya'ya silah veriyor!

Japonya, ordunun saldırı kapasitesini artırmak için ABD’den silah almayı planladığını duyurdu.
ABD Japonya'ya silah veriyor!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    
Japonya geçen yıl Çin ve Kuzey Kore’yle Pasifikte yaşadığı gerilimlerin ardından askeri doktrinini değiştirmeyi hızlandırdı. Geçtiğimiz aylarda gerekli yasal değişikliklere imza atan hükümet, ordunun saldırı kapasitesini artırmak için ABD’den silah almayı planlıyor.

Tokyolu yetkililerin açıklamalarına göre, ABD’nin önümüzdeki beş yıl içerisinde Japon ordusuna yeni taarruz silahları sağlaması planlanıyor. Planın gündeme gelmesiyle ilgili olarak Japonya’nın son dönemde Çin’le artan gerginliği ve Pasifikte şekillenen güç dengelerinin etkisine işaret ediliyor. Konuyla ilgili Reuters’e konuşan Japon yetkililer, ABD’den alınacak silahların hangileri olacağının netleşmediğini söylediler. Öte yandan silahların Japon ordusunun saldırı kapasitesini artırmaya dönük olacağı bilgisi verildi. ABD’li yetkililer, silah ticaretiyle ilgili görüşmelerin henüz gayrı resmi bir düzlemde yürütüldüğünü ifade etti.

İki ülke arasındaki siyasi ve askeri ilişkilerin boyutları düşünüldüğünde, Japonya’nın askeri doktrininde yapacağı herhangi bir değişiklikte ABD’nin desteğine ihtiyaç duyması şaşırtıcı değil. ABD ile Japonya’nın İkinci Dünya Savaşı sonrasına dek uzanan ittifaklarının temeli, ABD’nin gerekirse saldırıya dönük askeri sorumluluğu üstlendiği, Japonya’nın ise ordusunu savunmaya dönük yapılandırdığı bir işbölümüne dayanıyor.

Ordu, taaruza dönük şekilleniyor
İkinci Dünya Savaşı’nın sona ermesiyle birlikte, ABD ekseninde şekillenmeye başlayan ittifak sisteminin Almanya’nın yanı sıra silahsızlandırmaya giriştiği ülkelerin başında Japonya geliyordu. 1947 tarihli kurucu anayasanın 9. maddesi, Japon ordusunun iç savunmaya dönük ihtiyaçlar doğrultusunda örgütlenmesini ve Birleşmiş Milletler’in destekli askeri çatışmalara dahi katılamayacağını belirtti. Buna rağmen, 2012’de ikinci kez işbaşına gelen Başbakan Şinzo Abe’nin temel politikalarından biri, orduyu taarruza dönük olarak yeniden şekillendirmek oldu.

Abe Kabinesi geçtiğimiz Temmuz ayında anayasanın 9. maddesini revize etti. Abe değişiklikle ilgili, “Japonya ve yurttaşlarının yaşama hakkını, özgürlüğünü ve refahını tehdit eden durumlarda ordunun devreye girebileceği” yorumunu yaptı. Abe ayrıca, yönetime geldiğinden bu yana askeri harcamalarda yapılan kesintileri ve askeri teçhizat ticaretini kısıtlayan yasaları değiştirdi.

Japonya’nın özellikle son dönemde Çin’le yaşadığı gerginliğin arkasında Pasifik ülkelerinden Sri Lanka ile yoğunlaşan ilişkileri ve Çin’in Pakistan, Sri Lanka, Bangladeş ve diğer bazı ülkelerle gerçekleştirdiği liman sözleşmeleri var. Kuzey Kore ile geçen yıl özellikle tırmanan gerilim ise, Japonya açısından, takımadalarının KDHC’nin Rodong füzelerinin menzili içerisinde kalıyor olmasıyla açıklanıyor.
Foto Galeri Videolar Son Dakika Haberler Video Kategori Foto Kategori Vehaber İletişim Künye Şikayet Menü